Lucia Lauková Správy

Katedrála na Nitrianskom hrade sa ponorí do ticha: Dôvodom je ladenie organu

V katedrále na Nitrianskom hrade zavládne na minimálne dva mesiace ticho. V priebehu pracovného týždňa bude pre verejnosť katedrála zatvorená.

Ilustračný obrázok k článku Katedrála na Nitrianskom hrade sa ponorí do ticha: Dôvodom je ladenie organu
Zdroj: TASR

Katedrála – Bazilika svätého Emeráma na Nitrianskom hrade sa od februára minimálne na dva mesiace ponorí do ticha. Dôvodom je ladenie rekonštruovaného organu, pri ktorom potrebuje mať organár absolútne ticho. „Katedrála bude pre verejnosť v pracovných dňoch zatvorená, výnimkou budú len pravidelné bohoslužby,“ informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Po prvý raz by mal zrekonštruovaný organ zaznieť v nedeľu Božieho milosrdenstva (23.4.) tohto roka, keby ho požehná nitriansky biskup Viliam Judák.

Rekonštrukcia v Rakúsku

Historický organ sa do hradnej katedrály vrátil v polovici októbra minulého roka po takmer osemmesačnej rekonštrukcii v rakúskych dielňach firmy Kögler. Vizuálnu časť skrine organu dokončievajú slovenskí reštaurátori, nové aj opravené pôvodné píšťaly bude na ich presne určené miesto osádzať rakúska firma. Na záver bude potrebné nástroj naintonovať a naladiť. „Pán Kögler začne s intonáciou a ladením organa vo februári, trvať to môže viac ako dva mesiace,“ skonštatoval Lyko. Podľa katedrálneho organistu Vladimíra Kopca katedrála v novodobej histórii ešte nikdy nebola zatvorená, ani počas rekonštrukčných prác. „Práca so zvukom si to však vyžaduje,“ skonštatoval.

Hrozilo, že prestane fungovať

Historický organ bude po rekonštrukcii najvýznamnejším nástrojom bachovského, barokového charakteru na Slovensku. V minulosti prešiel nástroj rôznymi zmenami, ktoré ho poznačili do tej miery, že jednotlivé jeho súčasti prestali fungovať. Hrozilo, že organ prestane fungovať úplne. Po obnove interiéru katedrály, na podnet nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, rozhodli kompetentní o jeho rekonštrukcii. Gesciu nad ňou prevzala miestna sídelná Kapitula kanonikov.

Historické časti organu

Najstaršie časti hudobného nástroja sú datované do polovice 17. storočia. Podľa slov Kopca slovenský organár Martin Zorkovský v polovici 18. storočia urobil zásadnú rekonštrukciu organu. „Práve do tohto obdobia, čiže do polovice 18. storočia, sa chceme naspäť vrátiť, aby sme tejto barokovej katedrále dokázali dať aj barokový zvuk organu,“ povedal organista. Podľa neho sa najdrastickejšia rekonštrukcia katedrálneho organu udiala v 30. rokoch 20. storočia. V tom období nitriansky organár Otokar Važanský nástroj plne spneumatizoval a rozšíril o niekoľko registrov, na rohoch chóru umiestnil pedálové registre. „Tým, že nástroj spneumatizoval, významným spôsobom zasiahol do historických mechanických častí. Tie sme teraz nútení dávať do pôvodného stavu,“ skonštatoval Kopec.

Viac ako 1800 píšťal

Veľkosť zrekonštruovaného organu je približne rovnaká ako pred jeho opravou. Pred rekonštrukciou mal nástroj 28 registrov, po rekonštrukcii ich bude mať 30. V plnej miere mechanický dvojmanuálový nástroj nebude obsahovať ani jednu pneumatickú či elektrickú časť. Organ bude mať viac ako 1800 píšťal. Väčšina z nich bude z organového cínu zmiešaného v určitom pomere s olovom. Viac ako 300 píšťal bude z dreva, organ bude mať aj 200 jazykových píšťal, informoval Lyko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM