Lucia Lauková Správy

Historický organ sa vrátil na Nitriansky hrad: Bude najvýznamenjší na Slovensku

Po trištvrte roku sa do Katedrály na Nitrianskom hrade vrátil historický organ. Jeho reštaurovanie bude pokračovať priamo na mieste. Znieť by mal ešte počas tohtoročných Vianoc.

Ilustračný obrázok k článku Historický organ sa vrátil na Nitriansky hrad: Bude najvýznamenjší na Slovensku
Zdroj: TASR

Do Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade sa v utorok 18. októbra vrátil historický organ. Od februára tohto roka ho vo svojej dielni v Rakúsku rekonštruovala firma Kögler, ktorá vyhrala výberové konanie na rekonštrukčné práce. Skriňa vzácneho organu sa na chór dostala postupne po častiach pomocou lešenia, ďalšie reštaurátorské práce už budú pokračovať priamo na mieste v katedrále.

Prvýkrát uzavrú katedrálu

Na záver bude potrebné nástroj naintonovať a naladiť, čo si vyžiada zatvorenie katedrály. Podľa katedrálneho organistu Vladimíra Kopca katedrála v novodobej histórii ešte nikdy nebola zatvorená, ani počas rekonštrukčných prác. „Práca so zvukom si to však vyžaduje,“ skonštatoval. Nitrianske biskupstvo by chcelo stihnúť všetky práce tak, aby si zvuk nástroja mohli vypočuť návštevníci bohoslužieb na Nitrianskom hrade už počas tohtoročných Vianoc.

Najvýznamnejší na Slovensku

Historický organ bude po svojej rekonštrukcii najvýznamnejším nástrojom bachovského, barokového charakteru na Slovensku, informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. V minulosti prešiel nástroj rôznymi zmenami, ktoré ho poznačili do tej miery, že jednotlivé jeho súčasti prestali fungovať. Hrozilo, že organ prestane fungovať úplne. Po obnove interiéru katedrály, na podnet nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, rozhodli kompetentní o jeho rekonštrukcii. Gesciu nad ňou prevzala miestna sídelná Kapitula kanonikov.

Najstaršie časti sú zo 17.storočia

Najstaršie časti hudobného nástroja sú datované do polovice 17. storočia. Podľa slov Kopca slovenský organár Martin Zorkovský v polovici 18. storočia urobil zásadnú rekonštrukciu organu. „Práve do tohto obdobia, čiže do polovice 18. storočia, sa chceme naspäť vrátiť, aby sme tejto barokovej katedrále dokázali dať aj barokový zvuk organu,“ povedal organista. Podľa neho sa najdrastickejšia rekonštrukcia katedrálneho organu udiala v 30. rokoch 20. storočia. V tom období nitriansky organár Otokar Važanský nástroj plne spneumatizoval a rozšíril o niekoľko registrov, na rohoch chóru umiestnil pedálové registre. „Tým, že nástroj spneumatizoval, významným spôsobom zasiahol do historických mechanických častí. Tie sme teraz nútení dávať do pôvodného stavu,“ skonštatoval Kopec.

Zmeny po rekonštrukcii

Veľkosť zrekonštruovaného organu je približne rovnaká ako pred jeho opravou. Pred rekonštrukciou mal nástroj 28 registrov, po rekonštrukcii ich bude mať 30. V plnej miere mechanický dvojmanuálový nástroj nebude obsahovať ani jednu pneumatickú či elektrickú časť. Organ bude mať viac ako 1800 píšťal. Väčšina z nich bude z organového cínu, zmiešaného v určitom pomere s olovom. Viac ako 300 píšťal bude z dreva, organ bude mať aj 200 jazykových píšťal, informoval Lyko.

Môže vás zaujímať:

Dočká sa náležitej starostlivosti: Organ z hradnej Katedrály prejde rekonštrukciou!

Pozrite sa ako prebiehal prenos organu na jeho pôvodné miesto!

FOTO,historický organ sa vrátil na Nitriansky hrad: Bude najvýznamenjší na Slove
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM