Správy

KAM na medvedí cesnak? Park v neďalekej obci je ním posiaty, FOTO

Sezóna medvedieho cesnaku je tu. Na týchto miestach si ho môžete nazbierať aj vy.

Ilustračný obrázok k článku KAM na medvedí cesnak? Park v neďalekej obci je ním posiaty, FOTO
27
Galéria

Milovníci medvedieho cesnaku sa dočkali. Chutné a zdravé zelené lístky plné vitamínov si už môžete nazbierať aj pár kilometrov od nášho mesta.

Darí sa mu v parku

Azda najvyhľadávanejšou lokalitou je park v obci Nová Ves nad Žitavou, ktorý sa nachádza v okrese Nitra.

V miestnom parku sa medvediemu cesnaku každoročne veľmi darí, čo láka aj väčšie množstvo ľudí. V parku stojí za pozornosť aj neoklasicistický kaštieľ z roku 1872, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Kedysi patril zemepánovi Jánovi Klobušickému.

Ďalšími obľúbenými lokalitami na zber medvedieho cesnaku sú napríklad park pri kaštieli v Oponiciach, lužné lesy pri Šoporni či Zámocká záhrada v Hlohovci.

Prečítajte si tiež

Chránené územie

Medvedí cesnak rastie aj v lokalite Chynoriansky luh, tu je však jeho zber zakázaný. Územie sa nachádza vo 4. stupni ochrany.

Na hranice prírodnej rezervácie upozorňuje tabuľa. Územie je intenzívne kontrolované aj strážnikmi z Ochrany prírody. Za porušenie zákona o ochrane prírody môžete dostať pokutu vo výške do 3 319 eur.

Využitie v kuchyni

Cesnakové lístky majú v kuchyni všestranné využitie. Môžete ich pridať do polievok, výborné sú na ochutenie nátierok či omáčok. Medvedí cesnak si môžete pridať aj do jarných šalátov, cestovín či do rizota.

Skladovať môžete medvedí cesnak aj v chladničke. Dlhšie čerstvý vám vydrží, keď ho uložíte do sklenej nádoby, ktorú prikryjete vlhkou utierkou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V OBRAZOCH: Park v Novej Vsi nad Žitavou
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM