Lucia Lauková Správy

Hluk prekračuje normy: Obyvateľom v okolí R1 PR1BINA svitá na lepšie časy

Intezívna doprava na R1 spôsobuje väčší hluk, ako sa pri projektovaní očakávalo. Na problém už dlhodobo upozorňujú občania.

Ilustračný obrázok k článku Hluk prekračuje normy: Obyvateľom v okolí R1 PR1BINA svitá na lepšie časy
Zdroj: Dnes24.sk

Rýchlostná cesta bola otvorená v roku 2011. Viac ako 50 kilometrov stavala spoločnosť Granvia, ktorá priznala, že s takou intenzívnou dopravou nerátali. Plánuje však nápravu.

„Koncesionár R1 PR1BINA, spoločnosť GRANVIA, a.s. bol poverený naprojektovaním a výstavbou 51.6 km dlhej rýchlostnej cesty podľa stanoveného plánu, pričom bral do úvahy predpovede o intenzite dopravy. Tie sú však na niektorých miestach vyššie ako sa očakávalo, čoho dôsledkom sú aj zvýšené hodnoty hlukovej záťaže na dvoch lokalitách,“ potvrdila Mia Bajáková zo spoločnosti Granvia.

„Koncesionár, GRANVIA, a.s. začal pracovať na pláne opatrení za účelom znížiť hluk, ktorý následne predloží na schválenie Ministerstvu Dopravy a výstavby SR,“ dodala Bajáková.

Spísali petíciu

Obyvatelia mestských častí Čermáň, Kalvária a Krškany sa sťažujú na nadmerný hluk z rýchlostnej cesty R1 už niekoľko rokov. V roku 2018 podali na mesto Nitra petíciu, v ktorej žiadali dobudovanie protihlukových stien v časti R1 Nitra – Selenec. Petíciu vtedy podporilo vyše 350 občanov.

Mesto vtedy prisľúbilo občanom, že ich požiadavka na vybudovanie protihlukových stien v danom úseku bude súčasťou Plánu udržateľnej mobility.

Čo na to štúdia?

Vo vypracovanom Pláne udržateľnej mobility sa spracovatelia zamerali na cestnú dopravu v Nitre aj v okolitých obciach, ale rýchlostnú cestu ako problém neoznačili.

Zistili, že počas celého dňa spôsobuje doprava najväčší hluk v katastrálnych územiach Nitra, Dolné a Horné Krškany. V pásme prekračujúcom 70 dB žije vyše 2800 ľudí.

„Najväčšiemu hlukovému zaťaženiu sú vystavení obyvatelia v katastrálnych územiach Nitra, Dolné Krškany a Horné Krškany, kde je najvýznamnejším zdrojom hluku z cestnej dopravy komunikácia I/64,“ uvádza sa v Pláne udržateľnej mobility mesta Nitra.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM