Lucia Lauková Správy

FOTO: Prevratný objav vo Vrábľoch, našli tu najstaršie sídlisko v strednej Európe

V lokalite Vráble-Fidvár bolo odhalené významné archeologické nálezisko. Výskum odhalil, že ide o najstaršiu zástavbu v oblasti strednej Európy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prevratný objav vo Vrábľoch, našli tu najstaršie sídlisko v strednej Európe
2
Galéria
Foto: J. Kalmbach

Vo Vrábľoch v lokalite Fidvár prebieha výskum od roku 2007. Na výskume spolupracujú odborníci z Katedry archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave s Archeologickým ústavom SAV v Nitre či Nemeckým archeologickým ústavom so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom.

Najstaršia zástavba

Výskum odhalil, že architektúra a zástavba tzv. protourbánneho charakteru je v oblasti strednej Európy staršia o tristo rokov, ako to bolo doteraz známe. Nemenej zaujímavý je aj fakt, že tu žila početná komunita. „V opevnenom areáli sme zistili vyše 160 pôdorysov obydlí, ktoré boli usporiadané radiálne,vo viacerých radoch, pozdĺž kruhového opevnenia.Ich datovanie rádiokarbónovou metódou C14, do obdobia 2100–1800 rokov pred n. l., ukázalo, že ide o protourbánnu architektúru a zástavbu až o tri storočia staršiu, ako bolo známe z doterajších výskumov. Z tohto hľadiska ide o prevratný objav,“ približuje Jozef Bátora z Katedry archeológie Filozofickej fakulty UK.

Najmenej 1000 ľudí

Nemenej zaujímavý je aj fakt, že tu žila početná komunita. Na opevnenom sídlisku v lokalite Vráble-Fidvár žila v staršej dobe bronzovej mimoriadne veľká populácie, minimálne 1000 osôb. Dovtedy známe sídliská mali podľa vedcov najviac 300 obyvateľov.

Podoba osídlenia

Ako vyzeralo doteraz najstaršie známe sídlisko v strednej Európe nám priblíži model zástavby. Všetky preskúmané obydlia datujú vedci do únětickej kultúry. Domy mali dĺžku 10 až 15 metrov a šírku 6 až 8 metrov. Podľa archeológov existovala aj v tejto komunite elita, ktorá bývala v centrálnej časti. Od ostatných domov, ktoré boli postavené prevažne z hliny a prútia, bola zreteľne odlišná stavbou z kameňa a dokonca drevenými podlahami.

Odpad nesústreďovali na jednom mieste, ale ho jednoducho vyhadzovali medzi domy. „Ulička bola totiž vyplnená prevažne kuchynským odpadom – rozbitými nádobami, zvieracími kosťami, nefunkčnými pracovnými nástrojmi,“ hovorí archeológ. Táto ulička bola široká asi 1 meter.

V hroboch našli rôzne predmety

V skúmanej lokalite bolo odhalené aj pohrebisko. Archeológovia v hroboch našli rôzne predmety z keramiky, ako amfory, misy, hrnce, rôzne bronzové ozdoby a ojedinele aj potravu „na druhý svet“ ako rebrá z hovädzieho dobytka.

„Tento archeologický výskum a jeho výsledky významne posúvajú hranice poznania o našej dávnej minulosti a sú ukážkovým príkladom efektívnej medzinárodnej spolupráce významných vedeckých inštitúcií. Poskytujú našim študentom atraktívnu možnosť získavania unikátnych skúseností v praxi. Prispievajú tak nielen k novým poznatkom meniacim historickú mapu diania na našom území, ale aj k napĺňaniu cieľa– dosiahnuť najvyšší možný stupeň internacionalizácie našej univerzity,“ dodáva rektor UK, Karol Mičieta.

FOTO: Prevratný objav vo Vrábľoch, našli tu najstaršie sídlisko v strednej Európ
2
Galéria
Zdroj: O. z. Žitavská komunita Vráble
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM