Lucia Lauková Správy

FOTO: Nitru zasiahlo sneženie, v akcii aj ťažká technika

V utorok 8. januára zasiahlo Nitru výdatné sneženie. Do terénu bolo vyslaných 20 kusov techniky a 60 ľudí. Mesto evidovalo aj viaceré podnety i sťažnosti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nitru zasiahlo sneženie, v akcii aj ťažká technika
25
Galéria

Na zimnú údržbu v uliciach Nitry nasadilo mesto v utorok 8. januára všetku dostupnú techniku a pracovníkov. Zjazdnosť zabezpečujú aj externé dodávateľské firmy. Podľa slov hovorcu mesta Henricha Vargu bolo v utorok nasadených 20 kusov techniky a 60 ľudí. „3 malé sypače, 2 veľké a 15 kusov odhŕňačov z externých firiem,“ rozmenil na drobné, hovorca mesta.

Pomáhajú aj aktivační pracovníci

Ako pripomenul, Stredisko mestských služieb už zapojilo aj ľudí, ktorí sa bežne zimnej údržbe nevenujú. „Zabezpečili sme najkvalitnejší posypový materiál, tak aby bol sneh na komunikáciách spoľahlivo rozpustený. Tento týždeň sme v spolupráci s Úradom práce sociálnych vecí a rodiny zapojili do zimnej údržby aj 52 aktivačných pracovníkov,“ uviedol Varga, s tým, že v uliciach boli od skorého rána a riešili práve chodníky, prechody pre chodcov a zastávky MHD.

Najskôr cesty potom chodníky

Podľa jeho slov je prioritou zabezpečenie zjazdnosti ciest. Hneď v druhom rade nasleduje údržba chodníkov. „Ľad na chodníkoch je, úprimne povedané, problém. Vďaka takzvanej chodníkovej novele nám spadlo do správy 250 km chodníkov a na to jednoducho nemáme dostatočnú kapacitu zamestnaneckú ani mechanizačnú. Povedať, že chodníky budú kompletne bez ľadu v nejaký konkrétny termín, by bolo z našej strany zavádzaním. Snažíme sa robiť maximum pre to, aby boli prechodné aspoň veľké frekventované úseky a okolie zastávok MHD,“ uviedol Varga.

Kam nahlasovať podnety?

Radnica už eviduje viaceré podnety i sťažnosti na stav chodníkov. Vedenie mesta podľa Vargu hľadá operatívne riešenia. „Zriadili sme špeciálny mail zima@nitra.sk, na ktorý môžu obyvatelia mesta nahlasovať podnety týkajúce sa zimnej údržby. Rovnako máme aj telefonickú horúcu linku. V pracovnom čase od 7.30 do 15.30 môžu volať alebo poslať SMS na telefónne číslo 037/6550346, mimo neho môžu volať na telefónne číslo 0914/352806. Okrem toho hľadáme aj riešenia, ktoré nám pomôžu z dlhodobejšieho hľadiska. Bavíme sa o nákupe techniky vhodnej na údržbu chodníkov. Tieto debaty sú však len v zárodku a na konkrétne návrhy si musíme počkať,“ dodal Varga.

Sneženie zasiahlo  Nitru 8. januára 2019
25
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM