Aktualizované Lucia Lauková Správy

Opatrne na cestách: V okrese Nitra hrozia snehové jazyky a záveje

Očakávané sneženie môže skomplikovať dopravu aj v Nitre. Meteorológovia vydali pre celý okres výstrahu pred snehovými jazykmi a závejmi.

Ilustračný obrázok k článku Opatrne na cestách: V okrese Nitra hrozia snehové jazyky a záveje
Zdroj: TASR

Slabšie sneženie by sa malo objaviť už dnes večer. Nasledujúci deň už však intenzita sneženia stúpne. Pred počasím varuje aj Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Výstraha 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov platí v okrese Nitra od utorka 6:00 hodiny ráno do stredy 20:00. „V okrese Nitra sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov,“ varuje SHMÚ.

Okrem toho pribudli aj ďalšie dve výstrahy. SHMÚ varuje výstrahou 1. stupňa pred poľadovicou, ktorá sa ojedinele môže v okrese Nitra tvoriť od utorka obeda do stredy 15.00. Pre celý okres platí aj výstraha 1. stupňa na sneženie.

„V okrese Nitra sa miestami očakáva výskyt sneženia pri ktorom spadne 10 – 15 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb),“ píše SHMÚ. Hrozba platí v utorok od 6.00 do 18.00.

Ako upozorňuje výstraha, tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva SHMÚ.

Podľa predpovedí portálu imeteo.sk by do utorňajšieho rána na západe malo pripadnúť okolo 5 cm čerstvého snehu. „Snežiť by malo najmä v Trenčianskom, v Žilinskom a v Nitrianskom kraji, ako aj na severozápade Banskobystrického kraja. V týchto oblastiach by mohlo do stredajšieho rána nasnežiť 10 až 20 cm nového snehu,“ píše imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM