Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Najväčší spln od roku 1948, TAKTO zažiaril supermesiac nad Nitrou

Jasná obloha a doslova, obrovský žiariaci mesiac, nebolo možné prehliadnuť. Nebeské divadlo sme pozorovali aj nad Nitrou. Vznikli krásne fotografie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najväčší spln od roku 1948, TAKTO zažiaril supermesiac nad Nitrou
5
Galéria
Zdroj: Astronómia v Nitre

Pozorovanie najväčšieho splnu Mesiaca od roku 1948 sme si nenechali ujsť ani v Nitre. Výhodou tohto javu, bolo, že sme pri pozorovaní nepotrebovali žiadne ďalekohľady a inú techniku, stačili nám vlastné oči. Ak ste si chceli vytvoriť detailnejšiu pamiatku z tohto úkazu obyčajný fotoaparát či smartfón už však nestačil.

„V pondelok 14.novembra bol Mesiac v splne a zároveň najbližšie k Zemi, od roku 1948, kedy bol v podobnej takejto konštelácii, a vtedy ho nazývame supermesiac. Ďalšia takáto udalosť – kedy nastane spln a bude takto podobne blízko k Zemi, nastane až 25. novembra 2034,“ prezradil Juraj Pecháč.

Zopár nadšencom z Nitry a okolia sa podarilo dokonale zachytiť fotoaparátom supermesiac. Priamo z Nitry fotil super spln aj Juraj Pecháč, ktorý sa podelil o pár fotografií. Na nich sa javí mesiac, v porovnaní s okolitou krajinou, naozaj obrovský a úžasne sfarbený. Najväčší spln za posledných 68 rokov zachytávajú aj fotografie Rudolfa Kuchťáka. Tie vznikli v obci Cabaj-Čápor, časť Riegler. Fotografie autorov nám poslal Matej Pecháč z Astronómia v Nitre.

Podľa slov Juraj Pecháča sa Mesiac nachádzal najbližšie o 7:00 ráno a to vo vzdialenosti iba 356 511 km, ale veľmi dobre ho bolo vidieť počas celej noci zo 14. na 15. novembra, nakoľko počasie prialo. „Supermesiac bol na oblohe o 30% jasnejší a o 14% väčší ako, keď bol Mesiac v splne, ale zase v najvzdialenejšom bode od Zeme (21. apríla 2016),“ uviedol Juraj Pecháč.

Fotografie, ktorých autorom je Juraj Pecháč, sú z poľnej cesty, ktorá je pokračovaním Golianovej ulice v Nitre. „Sú robené v čase tesne po východe, kedy Mesiac ešte atmosféra sfarbovala do oranžovej farby, čo bolo spôsobené iba hustejšou atmosférou, ale to nijako nesúvisí so samotným postavením Mesiaca v pozícii supermesiaca,“ vysvetlil Juraj Pecháč.

Ako pokračuje Juraj Pecháč, supermesiac bolo možné fotografovať po celú noc, ale po východe a vzdialení sa od obzoru chýbali, objekty na obzore, vďaka ktorým by bolo možné opticky porovnať ich veľkosť.„Zážitok z pozorovania tohtoročného supermesiaca nám len potvrdil, že sa máme na čo tešiť aj pri najbližšom takomto supermesiaci v roku 2034,“ dodal na záver Juraj Pecháč.

Pozrite si fotky najväčšieho splnu od roku 1948 v priloženej galérii!

FOTO: Najväčší spln od roku 1948, TAKTO zažiaril supermesiac nad Nitrou
5
Galéria
Zdroj: Astronómia v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM