Lucia Lauková Rôzne

FOTO: Obloha nám ponúka ďalší fenomén. Trochu záhadné, ale očarujúce žiariace oblaky

Už ste o nich počuli, alebo výraz žiariace oblaky vidíte po prvýkrát? Matej Pecháč nám prezradil zaujímavosti o tomto fascinujúcom jave.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obloha nám ponúka ďalší fenomén. Trochu záhadné, ale očarujúce žiariace oblaky
Zdroj: Roman Vaňúr

O krásne zábery prvých tohtoročných svietiacich oblakov sa podelil ich autor Roman Vaňúr na FB profile Astronómia v Nitre. Oblaky boli z Nitry viditeľné nad SZ obzorom. „Sezóna sa začína a tak bude mnoho príležitostí zhliadnuť tento vcelku zriedkavý a nevšedný úkaz,“ uvádza sa na FB profile stránky. Matej Pecháč sa astronómii venuje ako koníčku. Záľubu a určite aj vedomosti z tejto oblasti má však po otcovi, Jurajovi Pecháčovi, ktorý pracuje v nitrianskej hvezdárni. Matej nám ochotne odpovedal na zopár otázok, vďaka ktorým nám tento krásny jav priblížil.

Čo sú nočné žiariace oblaky?

Nočné žiariace oblaky (používa sa skratka „NLC“ z anglického noctilucent clouds) sú oblačné formácie vyskytujúce sa vo vysokej atmosfére a predpokladá sa, že sú tvorené malými pevnými časticami obalenými ľadom, ich presná povaha nie je úplne známa. Formujú sa vo veľmi veľkých výškach – okolo 82 km nad zemou a preto sú úplne oddeleným fenoménom od normálneho počasia a troposférických mrakov.

Kde a kedy sa NLC objavujú?

NLC sú veľmi riedke a viditeľné sú len oproti súmračnej oblohe keď tieto mraky ožiari zapadajúce Slnko. Nikdy ich nie je možné pozorovať počas dňa. Preto najlepší čas na ich pozorovanie je počas letných súmrakov, keď slnko leží medzi 6 –16 stupňami pod horizontom. Každý rok má výskyt NLC tendenciu stúpať niekoľko týždňov po letnom slnovrate (22.júna). Tento jav je možné pozorovať od polovice mája do polovice augusta a len zriedka sú ich pozorovania zaznamenané mimo tohto intervalu.

Kde na oblohe sa mraky objavujú?

Vo všeobecnosti sa NLC pozorujú v blízkosti horizontu, kde vychádza alebo zapadá slnko, okolo 15 – 20 stupňov nad horizontom nad súmračným oblúkom. Môžu byť výraznejšie blízko pri súmraku alebo úsvite, kedy je slnečný osvit najviac priaznivý (vo výnimočných prípadoch dobrého osvietenia môžu zaplniť aj polovicu oblohy). Postupom času k polnoci sa osvietenie znižuje a viditeľný stĺpec mrakov sa sťahuje k obzoru a postupne zaniká.

Ako NLC vyzerajú?

Javia sa ako komplikované pretkané pruhy alebo uzly mrakov. Farba je vo všeobecnosti biela alebo v odlišných perlovo-modrých tónoch občas so zlatistým spodným okrajom. Štruktúra pripomína bežné cirrostratusy.

Môžeme si zameniť obyčajné mraky s NLC?

Áno môžeme, keď sa na oblohe vyskytujú vysoké cirrusy, môžu sa zdať jasnejšie oproti súmračnej oblohe obzvlášť ak je na oblohe jasný mesiac alebo nám príliš žiaria svetlá zo zeme. Skúsený pozorovateľ však nemá problém s identifikáciou NLC. Môže k tomu dopomôcť aj použitie malého ďalekohľadu, pretože v ňom sa bude cirrus javiť ako hmlistý oblak, kdežto NLC má pekné ostré štruktúry. Pokiaľ sú po západe Slnka tieto mraky dostatočne jasné, je zámena viac menej nemožná a jedná sa o jedinečný zážitok.

FOTO: Obloha nám ponúka ďalší fenomém. Trochu záhadné, ale očarujúce žiariace ob
2
Galéria
Zdroj: Roman Vaňúr
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM