Kultúra

FOTO: 11. ročník festivalu Ars Organi Nitra zavŕšil koncert rumunskej organistky

Záverečný koncert uplynulého ročníka Ars Organi bol pre fanúšikov organovej hudby, čerešničkou na torte. Rumunská umelkyňa si podmanila nitrianske publikum.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: 11. ročník festivalu Ars Organi Nitra zavŕšil koncert rumunskej organistky
4
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra

Erzsébet Windhager-Geréd, ktorá študovala na prestížnych hudobných univerzitách vo Viedni a v Paríži, ponúkla Nitranom v nedeľu 27. mája takpovediac netradičný program. V dramaturgii sa striedala baroková nemecká hudba so súčasnou francúzskou organovou tvorbou, ktorá bola na dôvažok popretkávaná dvoma improvizáciami.

Ako uviedol Juraj Macko, po úvodnom brilantnom Bachovom Prelúdiu a fúge e mol, BWV 548, umelkyňa improvizovala na slovenskú ľudovú pieseň Spievanky, spievanky. Neskôr ako téma improvizácie bola naša hymnická pieseň Nitra, milá Nitra. „Týmto koncertom Erzsébet Windhager-Geréd ukázala nielen svoju interpretačnú a technickú vyzretosť, ale v spomínaných improvizáciách demonštrovala svoju pohotovosť, muzikalitu, kreativitu, ktorá „dostala“ asi všetkých prítomných,“ hovorí Juraj Macko. Celý koncert bolo cítiť intenzívne počúvanie publika, ktoré tento koncert priam hltalo nielen po zvukovej stránke, ale vďaka videoprojekcii aj po vizuálnej stránke.

Po koncerte sa umelkyňa vyjadrila: „Z publika som cítila erudovanosť a pripravenosť aj na takýto náročný repertoár. Ďakujem organizátorom za pozvanie účinkovať na festivale ARS ORGANI NITRA, o ktorom som už predtým veľ počula. Zrekonštruovaný organ v katedrále je vynikajúci a nesmierne inšpiratívny. Nitra ako mesto mi taktiež učarovala – svojou históriou a atmosférou. Určite sa sem chcem ešte vrátiť a stráviť tu viac času…“

„Na záver možno zhodnotiť, že 11. ročník ARS ORGANI patril isto k tým najvydarenejším. Všetky koncerty mali niekoľko spoločných menovateľov – kvalitné interpretačné výkony, dobrú atmosféru, vnímavé publikum a rekordnú návštevnosť. Už teraz je jasné, že aj budúci rok sa máme na čo tešiť, pretože latka je nastavená vysoko,“ konštatuje Juraj Macko.

Viac fotografií nájdete v priloženej galérii!

FOTO: 11. ročník festivalu Ars Organi Nitra zavŕšil koncert rumunskej organistky
4
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM