Kultúra

Festival Ars Organi Nitra priniesol netradičný zážitok: Spojil tanec a organ, FOTO

Druhý koncert Ars Organi Nitra sa niesol v znamení netradičného spojenia organovej hudby a tanca. Potvrdil, že je to nielen možné, ale aj estetické a zaujímavé.

Ilustračný obrázok k článku Festival Ars Organi Nitra priniesol netradičný zážitok: Spojil tanec a organ, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra

Túto atypickú kombináciu organovej hry a výrazového tanca nám predstavili mladé rakúske umelkyne Ines Schüttengruber (organ) a Marie-Luise Schottleitner (tanec) v Evanjelickom kostole Svätého Ducha. Publikum zaplnilo priestor kostola do posledného miesta.

Na programe boli diela od baroka až po súčasnosť. „Starú“ hudbu reprezentovali G. Muffat, G. Frescobaldi, D. Buxtehude, J. S. Bach, romantizmus F. Mendelssohn a súčasnú hudbu Flor Peeters a Wolfgang Sauseng. Obe umelkyne predviedli vysoko profesionálny výkon , bez štipky zaváhania.

Striedanie hudby a tanca

Program bol ladený kontrastne – striedala sa čisto organová hudba spolu s tancom, kontrastovali i jednotlivé skladby svojím charakterom, čo aj tanečníčka podporila výberom kostýmov. Pre zaujímavosť treba spomenúť, že sa prezliekala až päťkrát. Tanečníčka vhodne dopĺňala organovú hudbu svojou vlastnou interpretáciou a rôznymi výrazovými prostriedkami prenášala emócie. Každý výstup symbolizoval nejaký príbeh, ktorý bol nielen odtancovaný, ale i dramaticky podaný.

Slovenská premiéra

Organ s tancom bola slovenská premiéra na našej hudobnej scéne. Bolo zreteľné, že obe umelkyne sú zohraté a čo-to už majú spolu „odohraté a odtancované“ v Rakúsku, avšak aj pre ne spoločné vystúpenie v Nitre bolo prvou zahraničnou premiérou.

Publikum nesklamalo

Obe umelkyne po koncerte vyjadrili svoje nadšenie z nitrianskeho publika, zo skvelej organizácie festivalu ako i tak početného publika, ktoré si prišlo pozrieť ich vystúpenie. Na druhej strane, publikum odchádzalo plné dojmov, zážitkov a možno i čiastočne šokované. Jedno je však isté, na tento koncert nikto z prítomných nezabudne, pretože to každého muselo niečím zasiahnuť.

Najbližší koncert

Najbližšiu nedeľu 13. mája čaká fanúšikov organovej hry a organového umenia tretí koncert v podaní nitrianskeho katedrálneho organistu Vladimíra Kopca, ktorý sa bude konať v nitrianskej Bazilike sv. Emeráma o 19,00 hod. Na programe sú diela D. Buxtehudeho, D. Zipoliho, G. Morandiho, J. S. Bacha, F. Mendelssohna-Bartholdyho a G. Liberta.

Viac fotografií z druhého koncertu nájdete v priloženej galérii!

FOTO: Festival Ars Organi Nitra priniesol netradičný zážitok
10
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM