Kultúra

Festival ARS Organi sa blíži ku koncu: Predposledný koncert patril jeho zakladateľke

Medzinárodný organový festival Ars Organi Nitra pokračoval 4. koncertom, na ktorom sa predstavila domáca organistka a zároveň umelecká riaditeľka a zakladateľka tohto festivalu Mária Magyarová Plšeková.

Ilustračný obrázok k článku Festival ARS Organi sa blíži ku koncu: Predposledný koncert patril jeho zakladateľke
6
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra

Poslucháčom ponúkla pestrý program skladateľov od baroka až po 20. storočie. Po úvodných skladbách V. Lübecka a J. Stanleyho nasledoval väčší blok venovaný velikánovi Johannovi Sebastianovi Bachovi. Okrem menej hrávaného Prelúdia a fúga c mol, BWV 546 zazneli aj dve rôzne spracovania chorálu Allein Gott in der Höh´ sei Ehr´, ktoré zaujali nielen interpretáciou, ale aj registráciou a duchovno-umeleckou hĺbkou.

Zaznel aj nitriansky skladateľ

Ako uviedol Juraj Macko, aj keď organ v Evanjelickom kostole Svätého Ducha patrí k tým menším, koncert zaujal poslucháčov vhodnou dramaturgiou a pestrou farebnou škálou zvukov, ktoré sa umelkyni podarilo nakombinovať. „Nemôžeme opomenúť fakt, že na programe bola i skladba nitrianskeho skladateľa, pedagóga, organistu a regenschoriho Jozefa Rosinského,“ povedal.

Úspech u publika

Najväčšiu odozvu u publika mala podľa Juraja Macka „uchu-lahodiaca“ skladba nemeckého skladateľa Sigfrida Karg-Elerta Valse mignonne, ktorá bola síce nesmierne náročná na intepretáciu, ale pre poslucháčov pôsobila zaujímavo, farebne a vzletne. Mária Magyarová Plšeková ukázala, že organová hudba môže byť aj moderná a atraktívna. Svoje koncertné vystúpenie zakončila umelkyňa majestátnou štvorčasťovou Sonátou B dur F. Mendelssohna.

Napriek viacerým ďalším kultúrnym podujatiam v Nitre v tento nedeľný večer, organová hudba opäť prilákala veľké množstvo poslucháčov, ktorí odchádzali obohatení a spokojní. Jeden z poslucháčov sa po koncerte vyjadril: „Bol to nesmierne náročný program, ale pritom bravúrne zahraný“.

Posledný koncert

Už túto nedeľu 27. mája sa uskutoční záverečný koncert Ars Organi Nitra. Bodku za tohtoročným festivalom dá rumunská umelkyňa pôsobiaca vo Viedni Erzsébet Windhager-Geréd, ktorá rozozvučí katedrálny organ nemecko-francúzskou organovou tvorbou, popretkávanou jej vlastnými improvizáciami.

Viac fotografií zo 4. koncertu festivalu Ars Organi Nitra, nájdete v priloženej galérii!

Festival ARS Organi sa blíži ku koncu: Predposledný koncert patril jeho zakladat
6
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM