Lucia Lauková Správy

Dotácie pre ubytovacie zariadenia v Nitrianskom kraji: Rozdelia si 25-tisíc eur

Župa podporí viaceré ubytovacie zariadenia, ktoré zažiadali o dotáciu. Kraj však neminie všetky financie, ktoré má na tento účel vyčlenené.

Ilustračný obrázok k článku Dotácie pre ubytovacie zariadenia v Nitrianskom kraji: Rozdelia si 25-tisíc eur
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) aj v tomto roku udelí dotácie určené na podporu certifikovaných ubytovacích zariadení. Tak ako v minulosti, ani v tomto roku kraj neminie všetky financie, ktoré má na tento účel vyčlenené.

Poslanci NSK schválili v rozpočte celkovo 40 000 eur určených na podporu ubytovacích zariadení, ktoré získali certifikát kvality. „Odbor cestovného ruchu Úradu NSK prijal 25 žiadostí. Všetky splnili podmienky stanovené všeobecným záväzným nariadením, pričom požadovali dotácie v celkovej sume 24 979 eur,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Ako doplnil, dotáciu do maximálnej výšky 1000 eur tak získajú všetky ubytovacie zariadenia, ktoré si žiadosť podali. Finančnú podporu využijú hotely, penzióny, ale aj chatové oblasti na zvyšovanie kvality svojich služieb a na ich rozširovanie napríklad o požičovňu bicyklov, na zriadenie vinotéky či na marketingové a informačné kampane.

NSK sa certifikáciou a hodnotením kvality ubytovacích zariadení na vidieku venuje od roku 2010, keď spolu s odborníkmi zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre začal s realizáciou projektu, ktorý rieši tento problém na území Nitrianskeho kraja. Konečným cieľom projektu bol návrh systému podpory vidieckeho cestovného ruchu. V roku 2013 sa začalo samotné hodnotenie a certifikovanie ubytovacích zariadení.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM