Správy

Dobrovoľníci zachraňujú hrad Gýmeš: Na zrúcanine strávili aj toto leto, FOTO

Záchrana hradu Gýmeš nad obcou Jelenec pokračovala aj počas letných mesiacov. Ak to počasie dovolí, v práci budú pokračovať do konca septembra.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci zachraňujú hrad Gýmeš: Na zrúcanine strávili aj toto leto, FOTO
12
Galéria
Zdroj: archív CASTRUM GHYMES, o.z.

Záchrana zrúcaniny hradu Gýmeš pokračuje aj v tomto roku. Na hrade pracujú členovia združenia Castrum Ghymes približne od roku 2007. Na čom robia aktuálne, nám priblížil Andrej Košút.

„Tento rok prebiehajú práce na viacerých objektoch hradnej zrúcaniny, menovite v kostole sv. Ignáca, v predbrání pod kostolom, na hranolovej veži, bastióne, hradbovom múre v južnom predhradí a napokon na delovej bašte,“ vymenúva Andrej Košút.

Prečítajte si tiež

„Mimoriadne zaujímavým bude dokončenie reštaurovania vstupného portálu v predbrání pod kostolom, je to jeden z míľnikov, ktorý nám umožní opäť otvoriť vstup cez predbránie pre verejnosť,“ priblížil.

Mnohé z plánovaných prác už majú dobrovoľníci za sebou, ale mnohé ich ešte len čakajú. „Murujeme zhruba do konca septembra, ale záleží aj na počasí. Aktuálne v tomto týždni prebieha obnova oporného piliera hranolovej veže. Práce prebiehajú vďaka našim dobrovoľníkom a finančnej podpore Ministerstva kultúry SR,“ dodal Andrej Košút.

Ako vyzerá práca na hrade Gýmeš, si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Mohlo by vás zaujímať

Práce na hrade Gýmeš
12
Galéria
Zdroj: archív CASTRUM GHYMES, o.z.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM