Lucia Lauková Rôzne

Dobrovoľníci v Nitre sa činili: Popri behu vyzbierali vyše 200 kilogramov odpadu

Tomu sa povie výkon. Desiatky dobrovoľníkov pomohli nielen svojmu zdraviu, ale aj prírode. Podarilo sa im vyzbierať vyše 200 kilogramov odpadkov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci v Nitre sa činili: Popri behu vyzbierali vyše 200 kilogramov odpadu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Desiatky aktívnych i začínajúcich bežcov sa v piatok stretli v Nitre na prvom ročníku ploggingu. Beh, popri ktorom jeho účastníci zároveň zbierajú odpadky, sa konal na sídlisku Klokočina v lesoparku Borina.

Celkovo sa účastníkom podarilo vyzbierať 211 kilogramov odpadkov.

„Takéto aktivity veľmi oceňujem. Bola tu výborná atmosféra. Ľudia sa zabavili, mali príležitosť stretnúť sa, a navyše prispeli k tomu, aby sme žili v krajšom a čistejšom prostredí. Ak sa podujatie bude konať aj ďalší rok, radi sa zapojíme opäť,“ uviedol mestský poslanec Peter Bakay.

Bežecké trasy, na ktorých sa zbierali odpadky, merali od 3,5 kilometra do piatich kilometrov. „Po odvážení vriec sme všetok vyzbieraný odpad vytriedili. Ak teda niekto pred začiatkom behu nevedel, ako správne triediť, teraz to už určite vie,“ skonštatovala Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK.

Ako pripomenula, plogging vznikol približne v roku 2016 vo Švédsku. Názov je kombináciou anglického slova jogging, teda beh, a plocka upp, čo vo švédčine znamená zdvihnúť. Novú bežeckú disciplínu vymyslel švédsky environmentalista Erik Ahlström. Táto aktivita je vo svete trendom už niekoľko rokov. Na Slovensko ju priniesla OZV ENVI-PAK v spolupráci s Nadáciou Pontis. Okrem Nitry sa v piatok bežal plogging aj v Bratislave a Trnave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM