Lucia Lauková Rôzne

V Nitre sa otvoril exotický svet fauny: Lákadlom i nový prírastok korytnačka José

Na druhom ročníku výstavy exotických zvierat v Nitre je prezentovaných 60 druhov živočíchov a vyše 120 jedincov. Medzi nimi aj jedna z najkrajších a najohrozenejších suchozemských korytnačiek.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa otvoril exotický svet fauny: Lákadlom i nový prírastok korytnačka José
Zdroj: TASR

Vodné aj suchozemské korytnačky, hady, jaštery, žaby i najrôznejší hmyz môžu vidieť návštevníci výstavy Svet fauny, ktorú v týchto dňoch otvorili v Botanickej záhrade Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Na druhom ročníku výstavy exotických zvierat je prezentovaných 60 druhov živočíchov a vyše 120 jedincov.

Novinky výstavy

Kým vlaňajšia výstava bola zameraná výlučne na korytnačky, tento rok je jej ponuka pestrejšia. „Oslovili sme viacero chovateľov a zvieratá rozdelili do troch pavilónov, ktoré predstavujú tri kontinenty, Južnú Ameriku, Afriku a Európu, “ vysvetlil vedúci univerzitného vivária SPU Róbert Kirchner.

Najväčší jašter aj nový prírastok

V prvom pavilóne nájdu návštevníci farebné pavúky, drobnú ale smrteľne jedovatú žabku pralesničku harlekýn, najväčšieho jaštera na svete leguána zeleného, korytnačky uhoľné i nebezpečnú kajmanku dravú.

„V africkej časti je najväčším lákadlom oranžovo-ružový chameleón leopardí a nový prírastok univerzitného vivária korytnačka José. Ide o korytnačku lúčovú, jednu z najkrajších a najohrozenejších suchozemských korytnačiek, ktorá je endemitom Madagaskaru,“ povedal Kirchner.

Návštevníci výstavy si okrem toho môžu pozrieť šesťčlennú skupinu korytnačiek leopardích, ktoré patria k najväčším suchozemským korytnačkám. „Milovníkov exotických zvierat určite zaujmú chameleóny, pakobylky, vodné korytnačky, ale aj zbierky motýľov či pavúkov,“ dodal Kirchner.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM