Lucia Lauková Kultúra

Dámy, tešte sa: Premiéru novej hry v DAB v Nitre doplní výstava divadelných kostýmov

Výstava k hre Divadelný krajčír odhalí aj viaceré unikáty. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj konkrétne kostýmy, ktoré poznajú z inscenácií.

Ilustračný obrázok k článku Dámy, tešte sa: Premiéru novej hry v DAB v Nitre doplní výstava divadelných kostýmov
11
Galéria

Premiéru hry Dámsky krajčír, ktorú Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie 16. novembra, bude sprevádzať výstava Divadelný krajčír. Návštevníkom priblíži vznik divadelných kostýmov od ich návrhu, ušitia až po využitie v inscenácii.

Cieľom projektu je prezentovať činnosť Krajčírskych dielní scénických kostýmov DAB, ktoré fungujú už od roku 1950 a šijú odevy do každej divadelnej hry. Ukáže tiež prácu krajčírov i kostýmových výtvarníkov.

„Výstava bude otvorená od 15. novembra a potrvá do 29. januára. Jej súčasťou budú okrem fotografií z priestorov dielní a z konkrétnej prípravy odevov i fotografie zo skúšok kostýmov, ale aj návrhy od konkrétnych kostýmových výtvarníkov a tiež fotografie z inscenácií, ktoré dokumentujú, ako kostým vyzerá na javisku,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Unikátne kúsky

Výstava Divadelný krajčír predstaví aj materiály, z ktorých sa šijú kostýmy, a tiež rôzne archívne materiály objavené v dielňach z obdobia 60. a 70. rokov. „Unikátom sú knihy návrhov, ktoré uchovávali pracovníčky krajčírskych dielní, a obsahujú návrhy a strihy ešte z 50. rokov, takže sú naozaj veľmi zaujímavé a unikátne. Samozrejme, návštevníci na výstave uvidia aj konkrétne kostýmy z našich inscenácií. Takže pri niektorých hrách sa nám naozaj podarilo zdokumentovať celú líniu od návrhu, cez skúšky kostýmov, po ich použitie v konkrétnej inscenácii až po prezentáciu kostýmu, ktorý vystavíme na figuríne,“ povedala Civáňová.

História dielní

Súčasťou výstavy budú aj stručná história Krajčírskych dielní scénických kostýmov DAB či zoznam pracovníkov, ktorí v nich v súčasnosti pracujú. Obsahovať bude aj informačné panely venované významným inscenáciám, ktoré divadlo v minulosti uviedlo, prípadne sú stále v jeho repertoári. Medzi kostýmovými výtvarníčkami, ktorých práca bude na výstave prezentovaná, sú výtvarníčky, ktoré často spolupracujú s naším divadlom, medzi nimi je to napríklad Ľudmila Várossová, Eva Kleinová, Katarína Holková a Diana Strauszová.

Foto: ilustračné

Dámy, tešte sa: Premiéru novej hry v DAB v Nitre doplní výstava divadelných kost
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM