Lucia Lauková Kultúra

Cyrilo-metodská púť, jarmok a pestrý program: Tradičné slávnosti Nitranov sa blížia

Mestské slávnosti Nitra milá, Nitra budú mať aj tento rok duchovný, historický i spoločenský rozmer. Pripravený je bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Cyrilo-metodská púť, jarmok a pestrý program: Tradičné slávnosti Nitranov sa blížia
32
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Duchovnú, historickú i spoločenskú dimenziu spojí tohtoročná dramaturgia tradičných slávností Nitra, milá Nitra. Jednotiacim rámcom pre Pribinove a Cyrilo-metodské slávnosti je rovnomenná hymnická pieseň a nitrianska znelka, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek. Slávnosti, ktoré obyvatelia mesta pod Zoborom slávia ako svoje dni Nitranov, sa uskutočnia od 4. do 7. júla.

Národná púť i historický festival

Hlavným pilierom duchovnej línie je tradičná Cyrilo-metodská národná púť na Svätoplukovom námestí. Historickú líniu slávností tvorí v tomto roku konferencia venovaná 1150. výročiu smrti Konštantína Filozofa, historický festival Pribinowa Nitrava, otvorené dvory v hornom meste a prezentácia Nitrianskeho hradu ako najväčšieho hradu na Slovensku spolu s jeho vstupnou bránou ukrytou v suteréne Župného domu. Chýbať nebude veľkoplošná videomappingová a divadelná show Veľkomoravský orloj, hradný deň otvorených dverí, divadelné predstavenia, výstavy, prednášky, tvorivé dielne i putovanie s veľkomoravskou tematikou. Koncert Slovenské žalmy z Bojnej symbolicky spojí Nitru s touto významnou lokalitou na trase Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda.

Večerné koncerty

Spoločenská línia slávností sa už tradične ponesie v znamení priateľských stretnutí, oddychu a zábavy na hrade i na oživenom nitrianskom korze s jarmokom, hudobným a divadelným pódiom.

Návštevníkom podujatia sa predstavia Ľubica Šulíková a Števo Haládik, BeWell, Horehigh, šaško Fjodor, Túlavé divadlo, Nové divadlo. Večerné koncerty na hlavnom pódiu budú patriť kapelám Živica, Rockenrolla, Hex a Buty.

Európska kultúrna cesta

Slávnosti sú už niekoľko rokov súčasťou programovej ponuky medzinárodného projektu Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda, ktorý je komplexnou kultúrnou a turistickou ponukou v priestore strednej, južnej a východnej Európy. V pomyselnom trojuholníku Rím – Velehrad – Istanbul bude v projekte postupne zapojených 10 európskych krajín s potenciálom stoviek historicky a kultúrne významných miest a až 9000 kilometrov trás. Cesta je zameraná na podporu kultúrneho turizmu a v Európe stále populárnejšieho pútnického turizmu.

V galérii si môžete pozrieť zábery z minuloročnej Cyrilo-metodskej národnej púte na Svätoplukovom námestí!

Foto: ilustračné

Veriaci z celej krajiny sa stretli na národnej púti v Nitre
32
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM