Lucia Lauková Správy

Cudzinci chodia do Nitry za prácou: Pomôcť im má nové integračné centrum

Integračné centrum má slúžiť cudzincom, ktorí prichádzajú do Nitry za prácou. Centrum má fungovať ako miesto prvého kontaktu.

Ilustračný obrázok k článku Cudzinci chodia do Nitry za prácou: Pomôcť im má nové integračné centrum
Zdroj: TASR

Nové mestské zastupiteľstvo schválilo na decembrovom zasadnutí vytvorenie služieb Integračného a komunitného centra v Nitre. Projekt predložila Ľubica Lachká, správkyňa Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN).

Integračné a komunitné centrum má zlepšiť informovanie ekonomických migrantov pracujúcich v Nitre a vytvoriť podmienky pre začlenenie do bežného života ako komunity s rovnakými právami a povinnosťami ako u väčšinovej populácie. Slúžiť má súčasným i budúcim zamestnancom z EÚ a tretích krajín, ktorí pracujú a bývajú v Nitre, zamestnávateľom ale aj občanom mesta Nitra.

Predpokladané náklady na projekt spolu predstavujú 94 934,80 eur. Nitra má z mestského rozpočtu prispieť sumou 24 000 eur.

Podľa zistení správkyne Nitrianskej komunitnej nadácie Ľubice Lachkej sa má v Nitre ročne „otočiť“ 10-tisíc ekonomických migrantov.

„Centrum bude fungovať ako miesto prvého kontaktu,“ uvádza sa v návrhu. Cudzinci tu majú nájsť všetky informácie potrebné pre ich prvotnú orientáciu v meste v ich rodnom jazyku, napr. systém dopravy, dôležité adresy na ošetrujúcich lekárov, školy s integračnými programami, ubytovanie a podobne. V centre majú zatiaľ pracovať 2 zamestnanci. Služby Integračného komunitného centra by podľa správkyne NKN mohli začať fungovať v prvom štvrťroku 2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM