Lucia Lauková Správy

Chceli pomôcť v zmodernizovaní územného plánovania v Nitre: Mesto ich odmietlo

Mestskí poslanci nepustia občianske združenie Futuristiq, k informáciám na zmapovanie procesu územného plánovania Nitry. Poslanci odmietli memorandum.

Ilustračný obrázok k článku Chceli pomôcť v zmodernizovaní územného plánovania v Nitre: Mesto ich odmietlo
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra nepodpíše memorandum s občianskym združením (OZ) Futuristiq, ktoré chcelo s magistrátom spolupracovať pri zmodernizovaní územného plánovania. Združenie chcelo do celého procesu zaviesť novinky v spracovaní dát a zapojiť do tvorby mestských priestranstiev aj verejnosť. Projekt mal byť financovaný z európskych fondov.

Námietky poslancov

Nitrianskym mestským poslancom sa však nepáčilo znenie memoranda. Podľa jeho ustanovení malo byť mesto voči združeniu Futuristiq ústretové a poskytnúť mu všetky informácie potrebné na zmapovanie procesu územného plánovania. Viacerí z poslancov pri tom upozorňovali na nejasné prínosy prípadnej spolupráce a tiež na povinnosti mesta, ktoré sa im zdali byť neprimerané. „Tie úlohy sú tam určené tak jednoznačne, že ja mám miestami pocit, že sa dostávame v tomto memorande do polohy podriadeného voči subjektu, s ktorým by sme mali spolupracovať,“ skonštatovala mestská poslankyňa Marta Rácová.

„My asi nepoznáme svoje problémy územného plánovania, takže chceme podpisovať memorandum z bratislavským občianskym združením a hlavne im ideme poskytnúť všetky dáta a informácie, ktoré sa dneska vyvažujú zlatom,“ povedala poslankyňa Renáta Kolenčíková.

Chceli priniesť riešenia

Zástupkyňa združenia Futuristiq Dagmar Bošanská zdôraznila, že cieľom projektu nie je prikazovať samospráve, ako má realizovať svoje územné plánovanie. „Chceme iba ukázať, aké prístupy fungujú inde a ako môže mesto efektívnejšie fungovať pri riešení problémov s verejnými priestranstvami a ako zapojiť do toho procesu ľudí. Samozrejme, že nechceme zneužívať mestské dátové zdroje, pretože už teraz existuje množstvo otvorených informácií, ktoré sa dajú na tento účel využívať,“ zdôraznila Bošanská.

Peniaze nežiadali

Ako pripomenula, občianske združenie ponúka mestu svoje IT zručnosti a schopnosti rýchlo zintegrovať dáta, urobiť dátové vizualizácie či vytvoriť interaktívne webové stránky. „A za celú implementáciu aj prevádzku takýchto riešení budeme finančne aj personálne zodpovední my,“ vysvetlila Bošanská.

Podľa väčšiny mestských poslancov by boli prínosy spolupráce so OZ Futuristiq otázne a spolupráca so združením by mohla neprimerane zaťažovať mestský úrad. „Ja si okrem toho nemyslím, že toto občianske združenie nám povie, čo v Nitre potrebujeme. Myslím, že my to vieme najlepšie,“ skonštatovala Kolenčíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM