Lucia Lauková Správy

Bude Nitra inteligentné mesto? Občania môžu vyjadriť svoj názor na Smart City

Mesto zriadilo webstránku venovanú čisto konceptu Smart city, kde rozoberá aj budúcnosť Nitry. Inteligentné riešenia sa majú dotýkať 4 oblastí.

Ilustračný obrázok k článku Bude Nitra inteligentné mesto? Občania môžu vyjadriť svoj názor na Smart City
Foto: Rastislav Búgel

Ešte stále sa pýtate čo to vlastne „Smart City“ je? Na novej webstránke nitrasmart.sk je, okrem iného, vysvetlenie, podľa ktorého je Smart City chytré mesto, ktoré je energeticky efektívne, šetrí zdroje, produkuje minimum emisií a poskytuje svojim obyvateľom tú najvyššiu možnú kvalitu života. „Koncept „Smart City“ je založený na novom prístupe ku spravovaniu a riadeniu mesta,“ uvádza sa na webe.

Stránka ďalej poskytuje informácie o zavedených aktivitách, ako zdieľanie bicyklov, inteligentné lavičky či plány, ktoré chce radnica zaviesť. Zmeny by mali nastať v štyroch oblastiach, ktorými sú mobilita mesta, životná úroveň, inteligentná energia a energetický manažment.

Zber dát pre energetický manažment

Podľa webstránky chce mesto inštalovať asi 10-tisíc meracích zariadení pre zber dát v oblasti energetického manažmentu občianskych a bytových budov. „Súčasťou projektu bude i montáž fotovoltaiky ako podpory výroby energie z alternatívnych zdrojov,“ píše sa na stránke.

Ekologická doprava

„Zelenšia“ by mala byť aj mestská autobusová doprava. V Nitre by malo pribudnúť päť elektrobusov vrátane prevádzkového zázemia, na ktoré je podľa nitrasmart.sk vyčlenených 5 miliónov eur v Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP). „V budúcnosti má v meste pribudnúť i 50 dobíjacích staníc pre elektrické autá,“ uvádza mesto na stránke.

Ďalšie kroky k Smart mestu

Pokračovať sa má aj vo výmene svietidiel verejného osvetlenia za modernú LED technológiu, pričom výmena všetkých 8 500 svetelných bodov by mala priniesť úsporu 300-tisíc až 350-tisíc eur prevádzkových nákladov ročne. Okrem svietidiel sa plánuje i výmena stĺpov, ktoré by už mali byť vybavené signalizáciou a monitoringom voľných parkovacích miest v rámci parkovacej politiky, kamerového systému, wifi bodov, či varovanie obyvateľstva v prípade mimoriadnych udalostí. Za najťažší bod považuje mesto v rámci Smart City spracovanie komunálneho odpadu.

Názor obyvateľov

Názory, nápady či pripomienky na premenu Nitry na Smart City môžu obyvatelia posielať na emailovú adresu smart@msunitra.sk alebo písať priamo na stránku nitrasmart.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM