Správy

CHAOS na zastupiteľstve: Väčšina hlasovala ZA, centrum aj tak priestory nezískalo

Centrum pre obete domáceho násilia Slniečko zostáva bez vlastnej nehnuteľnosti. A to aj napriek tomu, že väčšina poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) odsúhlasila zámer na predaj rodinného domu pre potreby centra.

Ilustračný obrázok k článku CHAOS na zastupiteľstve: Väčšina hlasovala ZA, centrum aj tak priestory nezískalo
Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Chaos na krajskom zastupiteľstve spôsobilo nastavenie hlasovacieho zariadenia. To od poslancov vyžadovalo na schválenie zámeru na predaj nehnuteľnosti pre Slniečko trojpätinovú väčšinu, a to napriek tomu, že stačila nadpolovičná väčšina poslancov. Výsledkom bolo, že podľa hlasovacieho zariadenia uznesenie nebolo schválené, zatiaľ čo viacerí poslanci i hlavný kontrolór NSK Juraj Andraško boli presvedčení, že zámer na predaj rodinného domu pre Slniečko prešiel.

„Mal byť schválený. Počet hlasov bol dostatočný. Zrejme došlo k zlému nastaveniu kvóra, ale uznesenie bolo prijaté nadpolovičnou väčšinou poslancov,“ skonštatoval Andraško.

Budú bojovať

Rovnaký názor mali aj viacerí krajskí poslanci, podľa ktorých bol zámer schválený a nesprávne nastavené hlasovacie zariadenie ich rozhodnutie nemôže zmeniť. Kraj sa však názorom hlavného kontrolóra ani časti poslancov neriadil.

„NSK ku konkrétnemu uzneseniu znovu opakuje, že hlasovanie bolo definované trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov a takáto väčšina nebola hlasovaním dosiahnutá. Uznesenie preto nebolo prijaté,“ uvádza sa v stanovisku NSK.

„Na toto ani nemám slov. Mnohí poslanci boli naozaj presvedčení, že sme zámer predaja objektu pre centrum Slniečko odsúhlasili a nakoniec padne takéto rozhodnutie. Nerozumiem tomu, prečo sa takto blokuje kvalitná sociálna služba pre zraniteľné obete domáceho násilia. Pre mňa tento problém nie je uzavretý a budem aj s kolegami bojovať o to, aby sme sa k tejto téme ešte vrátili,“ reagovala poslankyňa NSK Martina Holečková.

Prečítajte si tiež

Zmätočné hlasovanie?

Centrum Slniečko je jedinou organizáciou na území kraja, ktorá poskytuje pomoc deťom, ktoré sa ocitli v krízovej situácii, zažívali domáce násilie, týranie a sexuálne zneužívanie. V budove kraja sídli od roku 2006. Odkúpiť ju chce preto, aby mohlo jednoduchšie získavať zdroje na svoju činnosť.

„Pre nás je ťažké zháňať financie od súkromných osôb a donorov na prestavbu a dostavbu objektu, ktorý nie je naším majetkom. Podľa môjho názoru bolo celé hlasovanie v Zastupiteľstve NSK zmätočné. I napriek tomu, že hlavný kontrolór jednoznačne vyjadril svoj názor, že hlasovanie ma byt platné, tak niekto rozhodol, že nie je prijaté. Celé sa to ťahá už vyše roka. Myslím, že deti, ktoré si naozaj zažili peklo, by si už zaslúžili lepšie prostredie a hlavne bezpečie,“ doplnila riaditeľka Centra Slniečko Mariana Kováčová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM