Správy

Bývalý Prior v Nitre otvorili v roku 1974: Čo mu mohlo závidieť celé Československo?

Na bývalý Prior spomínajú obyvatelia Nitry doteraz. Spôsobil doslova revolúciu v nakupovaní a mal niečo, čo nám vo vtedajšom Československu závideli.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý Prior v Nitre otvorili v roku 1974: Čo mu mohlo závidieť celé Československo?
8
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Po obrovskom úspechu, ktorý spôsobilo otvorenie OD Prior v Bratislave, sa v septembri 1969 začala výstavba aj v Nitre. Nové obchodné stredisko Prior v centre mesta stavali Pozemné stavby v Nitre. Náklady na výstavbu odhadli na vyše 68 miliónov korún.

Výstavbe však najskôr predchádzalo búranie. „Pre začatie výstavby obchodného domu Prior bolo potrebné asanovať 54 bytových jednotiek a 12 maloobchodných predajní s rôznym sortimentom a tiež aj maďarskú reštauráciu na Štúrovej ulici,“ píše sa v mesačníku mesta Nitra z roku 2009.

Slávnostného otvorenia nitrianskeho Prioru sa obyvatelia dočkali v septembri 1974.

Záujem ľudí prekonal všetky očakávania aj v meste pod Zoborom. Niet sa čo čudovať, išlo o prvý obchodný dom v Nitre. Počas celého týždňa od otvorenia sa pred novým obchodným domom tvorili zástupy ľudí.

Čítajte viac

Unikáty nitrianskeho Prioru

Podľa mestského mesačníka pracovalo v obchodnom dome 450 pracovníkov. Zaujímavosťou je, že bývalý Prior mal aj vlastné zdravotné stredisko i zubnú ambulanciu pre zamestnancov vtedajšieho obchodného domu.

Pozornosť pútalo nezvyčajné vonkajšie obloženie. „Nitra známa novou, odvážnou a naviac dobrou architektúrou dostane opäť niečo nezvyčajné,“ stálo v dobových novinách Nitriansky hlas.

„Bude to obloženie budovy Prioru, ktoré je výrobkom Západočeských keramických závodov. Pravda, mnohým sa nepáči, no stavby s týmto obložením stoja za polárnym kruhom i v trópoch a je oň v zahraničí obrovský záujem,“ písala dobová tlač ešte pred otvorením obchodného domu.

Legendárny snack bar

To však nebol jediný unikát vtedajšieho Prioru. To, čo nám naozaj mohli závidieť, a čo si získalo srdcia mnohých domácich, bol snackbar. Ten totiž dovtedy nemal žiadny Prior v Československu. Mnohí naň spomínajú doteraz. S detstvom či mladosťou sa viacerým spája aj chuť šľahačkového pohára s jahodami či iné dobroty z mliečneho baru.

Nový začiatok?

Prior fungoval v Nitre do roku 1989. Po privatizácii prešiel do rúk kanadskej spoločnosti K-mart a po niekoľkých rokoch ho kúpil koncern Tesco.

Spoločnosť budovu predala v roku 2017 firme Mirage Shoppping Center žilinského podnikateľa Georga Trabelssieho. Spoločnosť by mala čoskoro ukončiť rekonštrukciu obchodného domu. Otvárať chcú koncom prvého polroka 2021.

Ako sme nedávno avizovali, nový majiteľ vyhlási verejnú súťaž na nový názov obchodného centra. V tom však už majú, aspoň podľa komentárov na sociálnej sieti, domáci úplne jasno. Pre mnohých to bude navždy Prior.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Rekonštrukcia obchodného domu Prior v Nitre
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM