Lucia Lauková Kultúra

Budova DAB v Nitre bude viditelnješia: K 25. výročiu dostane nové osvetlenie

Budova Divadla Andreja Bagara by mala ešte tento rok dostať nové externé osvetlenie. Pri výnimočných príležitostiach bude môcť aj meniť farby.

Ilustračný obrázok k článku Budova DAB v Nitre bude viditelnješia: K 25. výročiu dostane nové osvetlenie
Foto: Rastislav Búgel

Divadlo Andreja Bagara v Nitre oslávi v tomto roku 25. výročie od otvorenia budovy. K tomuto peknému jubileu dostane budova nové osvetlenie. „Pôvodné osvetlenie divadelnej budovy bolo navrhnuté v čase, keď bola elektrina podstatne lacnejšia ako dnes. Po dlhej dobe sme ho opäť vyskúšali počas svetovej premiéry muzikálu Povolanie pápež, ale jeho prevádzka bola energeticky príliš náročná,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Farebné osvetlenie

Aj z hľadiska úspory nahradia staré výbojkové žiarovky moderné LED svietidlá. Momentálne prebieha testovanie nového osvetelenia. „Šlo však len o testovanie svetelných zdrojov, ich svietivosti, tvaru a intenzity. Určite nemáme v pláne rozžiariť divadlo všetkými možnými farbami, nebude z neho žiaden chameleón. Zatiaľ sa ako najvhodnejšie javí osvetlenie budovy DAB svetlom bielej farby v studených a teplých tónoch,“ vysvetlil riaditeľ DAB.

Cena projektu

Konečná cena bude závisieť od finálnej podoby projektu, ktorú navrhne pre divadlo profesionálna firma. „Osvetlenie by sa zapínalo hodinu pred predstavením a po istom čase po predstavení sa zasa vypne. Nebude teda zapnuté nonstop. V každom prípade chceme aj týmto krokom dosiahnuť, aby sa budova DAB stala skutočnou dominantou mesta. Je súčasťou Nitry, či už sa jej architektúra niekom páči, alebo nie. Chceme, aby aj vďaka vhodnému osvetleniu dotvárala a skrášľovala centrum mesta,“ povedal Dóczy.

Svetlá budú dopĺňať inscenáciu

Budova divadla bude osvetlená väčšinou bielim svetlom, k dispozícii však bude aj farebné nasvietenie. Využívať sa bude predovšetkým pri výnimočných príležitostiach, napríklad pri premiérovom uvádzaní divadelných hier. „To znamená, že farby osvetlenia budú zvýrazňovať, prípadne charakterizovať inscenáciu. Ak by bolo nové osvetlenie v prevádzke už pri uvedení svetovej premiéry muzikálu Povolanie pápež, tak by napríklad mohlo byť divadlo osvetlené na bielo a žlto, teda vo vatikánskych farbách,“ doplnil Dózczy. V súčasnosti je realizácia projektu nového nasvietenia budovy DAB zatiaľ v štádiu grafického návrhu.

Spustenie osvetlenia

Nové osvetlenie by však mohlo byť oficiálne použité už pri uvedení marcovej premiéry, ktorou bude hra Táni kusej s názvom Syna či dcéru?. „Verím, že sa takto vhodne dotvorí ráz Svätoplukovho námestia, z ktorého sa po zotmení stáva „čierna diera“. Budova DAB je jednoznačne súčasťou centra mesta a preto chceme, aby ho aj vďaka vhodnému nasvieteniu čo najlepšie dopĺňala a skrášľovala. A tento rok je na to ako stvorený, pretože si v septembri pripomenieme 25. výročie jej otvorenia,“ skonštatoval Dóczy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM