Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Strhujúca premiéra v DAB v Nitre, tento príbeh nenechá nikoho chladným

Divadlo Andreja Bagara má za sebou premiéru hry slovenského autora Ivana Bukovčana. Zaradiť túto klasiku do repertoára bol výborný krok. Ocenili to aj diváci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Strhujúca premiéra v DAB v Nitre, tento príbeh nenechá nikoho chladným
26
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Dielo Kým kohút nezaspieva od slovenského spisovateľa Ivana Bukovčana sa piatkovou premiérou 20. januára, úspešne zaradilo k ďalším inscenáciám zo série Made in Slovakia, ktorú pripravilo DAB v Nitre.

Bez slov ostal aj režisér

Po skončení premiéry sa ťažko hľadali slová aj samotnému režisérovi Michalovi Spišákovi. „Mňa tiež, to čo sa deje na javisku chytá za srdce. Je tam celkom 14 skvelých hercov, ktorí to hrajú skutočne bravúrne a strhávajú svojimi výkonmi aj mňa ako diváka,“ prezradil Michal Spišák, režisér predstavenia.

Samotné dielo, napísané rukou Ivana Bukovčana, možno pozná staršia generácia aj vo filmovom spracovaní z roku 1972, s hereckým obsadením, ako Ladislav Chudík, Samuel Adamčík, František Dibarbora či Jozef Kroner. Úloha súčasných hercov DAB v Nitre, teda vôbec nebola jednoduchá.

Hlavná téma

Najväčšou viditeľnou zmenou oproti pôvodnému dielu je priestor, v ktorom sa dej odohráva. Ten je, oproti pôvodnej pivnici, nahradený bitúnkom. Doňho postupne pribúdajú desiati nič netušiaci ľudia, ktorých osud visí doslova na špagátiku. Drvivá väčšina, výborne napísaných replík, ostala zachovaná. „Hlavnou témou hry, sú morálne otázky, ktoré kladie a riešenia, ktoré tie postavy hľadajú,“ uviedol Michal Spišák.

Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Otázky života a smrti

Dramatický boj prichádza v druhej časti predstavenia. Vo vypätých situáciách, ako je aj boj o holý život, sa ukazuje pravý charakter človeka. Akú cenu má ľudský život? Je azda život holiča cennejší ako život starca? Aj s takýmito strašnými otázkami musia zvádzať boj zajatci proti vlastnej vôli. Postupne sa však zrádzajú medzi sebou, aj samých seba.

Humor, ktorý mrazí

Paradoxne, do tohto stvárnenia prenikla štipka humoru.„Podľa reakcií divákov, to vlastné vychádza, že je to niekedy až taká temná groteska. Ja som sa tomu nebránil, pretože v živote aj pri tých najtragickejších chvíľach, môže zažiť humor, ktorý mrazí. Nechcem povedať, že si tam robíme srandu, v žiadnom prípade nie,“ povedal po premiére režisér Michal Spišák.

Dielo má svoju aktuálnosť

Dielo Kým kohút nezaspieva, prežilo svoju dobu. Otázky ľudskosti i morálky je potrebné otvárať aj v súčasnosti. „Humanizmus, akoby v istej chvíli nedokáže nájsť riešenie na násilie, na ktoré narazí, a potom sa ukazujú všetky slabosti, každého z nás. Myslím si, že tým je tá hra aktuálna, že aj keď okolo nás nezúri žiadna vojna, tie morálne otázky sú veľmi naliehavé a aktuálne,“ dodal režisér predstavenia Michal Spišák. Nakoniec slová, „ľudia majte rozum“ hrnúce sa z úst Ivana Vojteka, ktorý stvárňuje obchodníka Fischla sa predrali cez javisko až k nám, divákom.

Fotografie z premiéry hry Kým kohút nezaspieva, nájdete v priloženej galérii!

FOTO: Strhujúca premiéra v DAB v Nitre, tento príbeh nenechá nikoho chladným
26
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM