Správy

Boj proti hazardu v Nitre pokračuje: Súd pozastavil nariadenie o zákaze herní

Krajský súd v Nitre dočasne pozastavil účinnosť Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu v Nitre. Informoval o tom nitriansky mestský úrad.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti hazardu v Nitre pokračuje: Súd pozastavil nariadenie o zákaze herní
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Primátor Marek Hattas vyhlásil, že rozhodnutie súdu plne rešpektuje a mesto Nitra sa bude týmto opatrením riadiť. Zároveň dodal, že ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) spolu so skupinou poslancov predloží novelu zákona o hazardných hrách.

Uľahčenie schvaľovania zákazov

„Tá bude hovoriť o tom, že zákaz hazardu na území miest a obcí bude možný aj bez podmienky petície. V súčasnosti je nutných 30 percent podpisov oprávnených voličov, až potom môžu zákaz schváliť mestskí poslanci. Ak novelu schvália poslanci NR SR, mestám a obciam sa zásadne uľahčí schvaľovanie zákazu hazardu na svojich územiach,“ skonštatoval Hattas.

Ako pripomenul, v prípade, že bude novela platná a účinná, je pripravený predložiť poslancom mestského zastupiteľstva návrh nového všeobecne záväzného nariadenia, ktoré zakáže hazard na území mesta Nitra.

Poslanci nitrianskeho mestského zastupiteľstva schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu ešte vlani v júni na základe petície, ktorú podpísalo 23 082 ľudí, čo je podľa radnice viac ako 30 percent občanov, ktorí majú trvalý pobyt v Nitre a majú viac ako 18 rokov.

VZN napadla prokuratúra

V nariadení mesto zakazuje umiestňovanie herní a kasín na celom území Nitry v hoteloch, moteloch a penziónoch. Fungovať nemôžu ani v budovách pre obchod a služby, či v objektoch určených na kultúru a na verejnú zábavu. VZN okrem toho určuje v prípade herní aj zákaz ich umiestňovania v bytových domoch.

Znenie VZN neskôr napadla prokuratúra. Prokurátor Vladimír Bezák svoj protest zdôvodnil tým, že mesto Nitra podpisy z petície fyzicky nespočítalo na všetkých 1311 hárkoch, ale iba na náhodných 51 hárkoch. Mestskí poslanci však jeho protestu v januári tohto roku nevyhoveli.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM