Lucia Lauková Správy

Asýrskych kresťanov v Nitre podporí benefícia: Vyše tretina odišla do Iraku

Výťažok z benefičného koncertu podporí rodiny asýrskych kresťanov, ktoré požiadali o azyl a žijú v Nitre. Viac ako tretina z nich sa vrátila do Iraku.

Ilustračný obrázok k článku Asýrskych kresťanov v Nitre podporí benefícia: Vyše tretina odišla do Iraku
Zdroj: TASR

Výťažok z benefičného koncertu podporí rodiny asýrskych kresťanov, ktoré sa vysťahovali z Iraku na Slovensko. Koncert sa uskutoční 11. decembra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre, organizuje ho Rímskokatolícka farnosť Beša a OZ Studnička Pozba.

„Získané financie použijeme na podporu komunitného centra sídliaceho v komplexe Nitrianskej charity, ktoré sa týmto rodinám venuje,“ skonštatoval kňaz Peter Brenkus z Občianskeho združenia Pokoj a dobro, ktoré sa podieľalo na procese presídlenia irackých rodín na Slovensko.

Kultúrny šok

Z pôvodnej skupiny takmer 150 ľudí zostali po roku na Slovensku necelé dve tretiny. „Prvá väčšia skupina, niekoľko rodín, odišla v máji tohto roka. Vrátili sa do Kurdistanu, časti Iraku pod kurdskou správou. Na Slovensku sa nevedeli vyrovnať s kultúrnym šokom a emocionálnou stratou, ktorú podstúpili,“ potvrdil Brenkus.

Ich domy sú zničené

Niekoľko ďalších rodín odišlo na jeseň tohto roka. „Ich odchod súvisel s oslobodením Ninivskej planiny, z ktorej pochádzajú. Keď začalo oslobodzovanie, odišli. Stále sú však v Kurdistane, pretože polovica ich domov je zničená, nefunguje infraštruktúra, elektrina, voda, okrajové časti sú stále vystavené útokom ostreľovačov napriek tomu, že sú už tieto časti oslobodené. Bude trvať niekoľko mesiacov, kým bude možné tieto časti po technickej stránke obývať,“ tvrdí Brenkus.

Niektorí sa chcú vrátiť

Podľa jeho slov sa niektorí z azylantov, ktorí sa vrátili naspäť do Iraku, ozvali a chceli by sa vrátiť naspäť. „Pred odchodom sme ich však upozornili, že to už nebude možné. Ak sa človek zriekne azylu, je nepravdepodobné, že by ho znova dostal.“

Nitra im ponúkla domov

Skupina asýrskych kresťanov, celkovo 25 rodín so 149 ľuďmi rôzneho veku, priletela na Slovensko pred rokom. V azylovom zariadení ministerstva vnútra v Humennom absolvovali azylový integračný proces. „My sme medzitým zháňali ubytovanie, dávali sme dokopy tím sociálnych pracovníkov a odborníkov, organizácie, ktoré nám vedeli pomôcť s jazykovou prípravou. Niektoré objekty bolo potrebné upraviť aj stavebne, niečo pomohla Nitrianska diecéza, niečo išlo cez dobrovoľníkov,“ povedal Brenkus. Podľa jeho slov bolo nevyhnutné vykonať množstvo administratívnych úkonov súvisiacich s premiestnením azylantov do Nitry a okolia, kde našli svoje nové domovy po odchode z azylového zariadenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM