Lucia Lauková Správy

Počet Iračanov, ktorí sa rozhodnú vrátiť domov nemusí byť konečný: R. Kaliňák neuvažuje o prijatí ďalších

Slovensko neuvažuje o tom, že by prijalo ďalších utečencov namiesto dvoch rodín asýrskych kresťanov, ktoré sa rozhodli vrátiť zo Slovenska do Iraku. Po zasadnutí vlády to dnes uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Počet Iračanov, ktorí sa rozhodnú vrátiť domov nemusí byť konečný: R. Kaliňák neuvažuje o prijatí ďalších
Zdroj: TASR

Návrat 21 z celkom 149 utečencov, ktorých Slovensko prijalo vlani, potvrdil v utorok 17. mája rezort vnútra. „Zatiaľ nepredpokladáme nejakú náhradu, pretože je s tým obrovské množstvo práce,“ naznačil dnes Kaliňák s tým, že občianske združenie Pokoj a dobro a Nitrianska diecéza, ktorí integráciu Iračanov zabezpečujú, čelia náročnej úlohe. „V tejto chvíli nevidím priestor, že by sme mali zväčšovať kapacitu na integráciu,“ doplnil.

Riaditeľ Migračného úradu ministerstva vnútra Bernard Priecel v utorok v Rádiu Slovensko uviedol, že počet Iračanov, ktorí rezignovali na presídlenie a vrátia sa domov, nemusí byť konečný. „Nie je to vylúčené,“ reagoval na tieto slová Kaliňák. „Je to v súvislosti s tým, ako sa budú alebo nebudú schopní integrovať, alebo ako im bude chýbať ich domovina,“ doplnil s tým, že integrácia je náročný dlhodobý proces, ktorý býva nie vždy úspešný.

Návrat skupiny utečencov bol zabezpečený v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. Zvyšná časť asýrskych kresťanov z Iraku na Slovensku naďalej pokračuje v integrácii. „Deti už navštevujú školy v okolí Nitry, všetci asýrski kresťania majú prístup k výučbe slovenčiny, začali sa kontaktovať s potenciálnymi zamestnávateľmi,“ informoval rezort vnútra.

Nový domov našlo v Nitre a okolí, po príchode na Slovensko v decembri minulého roka, 149 asýrskych kresťanov z Iraku, celkovo 25 rodín. Ubytovaní sú v priestoroch, ktoré im poskytlo Biskupstvo Nitra. Občianske združenie Pokoj a dobro zabezpečuje výučbu slovenského jazyka pre dospelých, rodinám poskytuje prostredníctvom svojich odborných pracovníkov sociálne a právne poradenstvo.

Môže vás zaujímať:

Časť asýrskych kresťanov sa rozhodla vrátiť späť domov do Iraku: Azylanti v Nitre pokračujú v integrácii

Deti irackých kresťanov začali navštevovať nitrianske školy: Sú priamo v meste a okolí

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM