Lucia Lauková Správy

Arriva Nitra podporí zámer vyhlásiť verejnú súťaž: S mestom chce spolupracovať

Dopravný podnik Arriva Nitra je pripravený podporiť zámer mesta vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž na prepravcu. Informoval nás aj o aktuálnom stave modernizácie autobusovej stanice v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Arriva Nitra podporí zámer vyhlásiť verejnú súťaž: S mestom chce spolupracovať
Zdroj: TASR

Na septembrovom zasadnutí sa poslanci a vedenie mesta venovali aj téme vytvorenia vlastného dopravného podniku. Radnica navrhla tri možnosti riešenia. Jednou z nich je aj vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže. „Pokiaľ sa nedopracujeme k tomu, že by to mohlo byť pre mesto výhodnejšie, ako je súčasná situácia, tak predpokladám, že na budúci mesiac by sme rozhodli o tom, že ideme normálne verejnou obchodnou súťažou na prepravcu,“ povedal na septembrovom zasadnutí primátor mesta Nitra Jozef Dvonč.

Dopravca je pripravený

Čo si myslí o tejto možnosti súčasný dopravca Arriva Nitra nás informovala hovorkyňa spoločnosti Petra Helecz. „Ak mesto prejaví záujem o vytvorenie dopravného podniku alebo vyhlási verejnú obchodnú súťaž, sme pripravení tento zámer plne podporiť,“ prezradila Petra Helecz.

Záujem o spoluprácu

Ako informovala Petra Helecz Arriva zabezpečuje prepravu cestujúcich v rámci mestskej hromadnej dopravy v 19 mestách. Podľa jej slov by pokračovať s činnosťou chcela aj v našom meste. „Naša spoločnosť má záujem o pokračovanie spolupráce pri zabezpečovaní mestskej hromadnej dopravy v Nitre tak, aby sme splnili požiadavky a ciele objednávateľa a zabezpečili pohodlnú, bezpečnú a spoľahlivú prepravu cestujúcich,“ povedala Petra Helecz

Vlastný dopravný podnik

Dôvodov prečo uvažovať o vytvorení vlastného podniku je niekoľko. Hlavným cieľom by malo byť zníženie nákladov. Mesto dopravcovi Arriva Nitra dopláca milióny eur. "Musíme povedať, že mesto Nitra vynaložilo na doplatok v priebehu posledných 3 až 4 rokov zhruba 4,2 až 4,4 milióna eur, čo z celkových tržieb spoločnosti Arriva Nitra predstavuje 60 % možno 65 %,“ uviedol ešte v apríli primátor Nitry Jozef Dvonč.

Prebehla kolaudácia

Tŕňom v oku ostáva naďalej aj zdĺhavá rekonštrukcia autobusovej stanice. „Pokiaľ ide o modernizáciu autobusovej stanice v Nitre, súčasná stanica je v prevádzke od roku 1978. V rámci rekonštrukčných prác preto boli potrebné aj také úpravy, ako napríklad modernizácia desaťročia starých inžinierskych sietí,“ poznamenala Petra Helecz.

Rekonštrukcia autobusovej stanice v Nitra začala 2. marca 2015. „V súčasnosti sú už skolaudované spevnené plochy, časť pešej komunikácie, vodovodné a kanalizačné prípojky a prístrešky. Zhotoviteľa sme však požiadali ešte o odstránenie niektorých nedostatkov na spevnených plochách. Predstaviteľov mesta i cestujúcich budeme o pokračovaní prác priebežne informovať,“ dodala Petra Helecz.

Môže vás zaujímať:

VIZUALIZÁCIA: Takto bude vyzerať autobusová stanica po rekonštrukcii!

Mesto vypíše verejnú súťaž na nového dopravcu: Na doplatkoch zaplatilo spoločnosti Arriva Nitra vyše 4 milióny eur

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM