Lucia Lauková Správy

Ako funguje chodníková novela v praxi? V Nitre pokutujú minimálne, vodičov najskôr napomenú

Od 1. októbra sa, okrem vyznačených lokalít, nesmie parkovať na chodníku. Takto sa popasovali vodiči s chodníkovou novelou v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Ako funguje chodníková novela v praxi? V Nitre pokutujú minimálne, vodičov najskôr napomenú
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Do 1. októbra mali samosprávy, ale aj občania, čas pripraviť sa na chodníkovú novelu. Problém s nedostatkom parkovacích miest najmä na sídliskách je dlhodobý, preto autá z chodníkov celkom nezmizli. V Nitre sú viaceré lokality, kde dopravné značenie umožňuje státie na chodníku aj po 1. októbri.

Ide najmä o ulice Na Hôrke, Partizánska, Mikovíniho, Benkova, Bizetova, Novomeského, Petzwalova, Jedlíková, Dlhá, Nová a Wilsonovo nábrežie.

Zmena sa nedotkla úsekov na uliciach 8. mája a Špitálska, kde platí doteraz zaužívaný spôsob parkovania podľa značenia.

Prečítajte si tiež

Aké sú reakcie vodičov?

Na dodržiavanie zákona dohliadajú príslušníci Mestskej polície (MsP) v Nitre. Ako sa so zmenami popasovali obyvatelia Nitry a kde je najväčší problém?

„Reakcie vodičov sa v zásade nelíšia od predošlého štandardu. Najpálčivejším problémom považujú v niektorých lokalitách skutočnosť, keď pred svojimi rodinnými nehnuteľnosťami mali možnosť parkovať čiastočne aj na chodníkoch, avšak v súčasnosti už nebudú môcť ani preparkovaním na vozovku, z dôvodu nedodržania rozmerov pre ponechanie voľného jazdného pruhu,“ prezradil Pavel Sabo, zástupca náčelníka Mestskej polície v Nitre.

Pokutujú len minimálne

Žiadne masívne „rozdávanie“ pokút za nepovolené státie sa zatiaľ nekonalo. To však neznamená, že k porušovaniu novelizovaného zákona nedošlo.

„Tak ako prevažne aj v iných mestách, kontrolou zistené porušovanie predmetného novelizovaného zákona, prvotne riešime umiernenou formou, avšak iba na miestach a lokalitách, kde predtým, za predpokladu dodržania stanoveného rozmeru na voľný prechod chodcov, sa mohlo na chodníkoch parkovať,“ priblížil zástupca náčelníka MsP v Nitre Pavel Sabo.

Tolerovať porušovanie chodníkovej novely však nebudú večne. „Samozrejme, že parkovanie takým spôsobom, ktoré by bolo hliadkou vyhodnotené ako parkovaním zneužívajúcim naše riešenia umiernenou formou, budeme riešiť nekompromisne v zmysle platného zákona,“ dodal Sabo.

Pokuty sú podľa mestskej polície udeľované v minimálnej miere. Vodiča, ktorý pochopí svoj prehrešok a zjedná nápravu, v súčasnosti riešia prioritne napomenutím.

„Taktiež sú na vozidlá preventívne umiestňované upozornenia o porušovaní dopravných priestupkov, ktoré majú informačný charakter, neplynú z toho žiadne sankcie. Je na vodičovi, či si zoberie z toho ponaučenie, alebo bude v ďalších kontrolách riskovať blokovú pokutu,“ konštatuje Sabo.

Autá sa vytratili, ale kam?

Podľa mestskej polície je postrehnuteľné, že z niektorých lokalít sa vozidlá parkujúce na chodníku vytratili. Posvietiť si však musia aj na to, kam sa presunuli.

To budú zisťovať ďalším hliadkovaním a kontrolou v iných, možno aj okrajových častiach a lokalitách mesta. „Zistíme, či následne nedochádza k porušovaniu zákona nedovoleným parkovaním aj v týchto lokalitách,“ dodal Pavel Sabo, zástupca náčelníka MsP v Nitre.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Skomplikovala vám chodníková novela parkovanie v Nitre?

Áno 41.1%
Nie 30.1%
Občas 28.8%

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM