Lucia Lauková Správy

Parkovanie od októbra: Kde v Nitre budete môcť stáť na chodníku aj bez pokuty?

Chodníková novela obmedzí od októbra parkovanie áut na chodníkoch. Nebude to platiť pre všetky chodníky. Problémom sú najmä sídliská.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie od októbra: Kde v Nitre budete môcť stáť na chodníku aj bez pokuty?
Zdroj: Dnes24.sk

Od 1. októbra začne na Slovensku platiť tzv. chodníková novela. Tá obmedzí parkovanie áut na chodníkoch mimo vyznačených miest. Zmeny, ktoré z nej vyplývajú sa dotknú aj parkovania v Nitre. Autá však z chodníkov celkom nezmiznú.

Státie na niektorých nitrianskych uliciach bude povolené aj po 1. októbri. Mesto vytypovalo niekoľko lokalít, na ktorých vám za státie na chodníku nebude hroziť pokuta.

Ako nás informoval hovorca mesta, prípravy na zmeny, ktoré prináša chodníková novela, v Nitre stále prebiehajú. V súčasnosti sa v meste osádzajú nosiče dopravného značenia.

Prečítajte si tiež

Kde sa bude môcť parkovať?

V rámci prípravy mesto muselo vykonať analýzu ciest, na ktorých sa parkuje na chodníku. „Z tejto analýzy nám vyšli úseky, ktoré sme navrhli na označenie, aby ostalo parkovanie na chodníku zachované v zmysle novej legislatívy. Označenie týchto parkovacích miest bude navrhnuté v zmysle platných noriem a technických predpisov,“ povedal hovorca Tomáš Holúbek.

„V celom tomto procese sme museli riešiť odsúhlasenie dopravného značenia. Ide najmä o ulice Na Hôrke, Partizánska, Mikovíniho, Benkova, Bizetova, Novomeského, Petzvalova, Jedlíková, Dlhá a Nová,“ vymenúva hovorca.

Na uvedených lokalitách ostane zachované parkovanie na chodníkoch. Sú to najmä sídliská, kde je problém so statickou dopravou.

„Robili sme všetko pre to, aby parkovacie miesta, ktoré nám vyšli z analýzy, ostali zachované aj po zmene legislatívy. Preferujeme hlavne v centrálnej časti mesta vytváranie maximálne bezpečných podmienok pre chodcov, a preto v tomto smere aj vítame zmenu legislatívy,“ dodal hovorca.

Státie pri školách

Pri materských a základných školách sa parkovať na chodníkoch nebude môcť, a to kvôli bezpečnosti.

„Pri našich poliklinikách problém s parkovaním na chodníkoch nemáme, všetky polikliniky majú svoje parkoviská. Pokiaľ ide o fakultnú nemocnicu, v jej bezprostrednom okolí už teraz máme ulice so značkami povoľujúcimi parkovanie, napríklad ulice 8. mája alebo Špitálska. Tu teda zmena nejakým spôsobom nezasiahne doteraz zaužívaný spôsob parkovania,“ konštatuje hovorca.

Pokutu nemusíte dostať hneď

Za státie na chodníku, mimo vyznačených lokalít, môžete dostať od októbra pokutu. Nitrianski mestskí policajti však podľa hovorcu budú zo začiatku zhovievaví.

„Mestská polícia, podobne ako pri iných novinkách, nebude hneď od začiatku platnosti novely pristupovať k pokutám. V pomyselnom prechodnom období bude na vodičov vplývať edukatívne a bude ich informovať o novej povinnosti neparkovať na chodníkoch, ak nie sú riadne vyznačené. Aj neskôr bude pri sankcionovaní rozlišovať, aká bola miera porušenia predpisov aj to, v akej lokalite k porušeniu predpisov prišlo,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM