Lucia Lauková Správy

Výborná správa: Národnú kultúrnu pamiatku v centre Nitry zachránia!

Správa, ktorá poteší nejedného obyvateľa Nitry. Budovu, ktorú vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku v centre nášho mesta zachránia.

Ilustračný obrázok k článku Výborná správa: Národnú kultúrnu pamiatku v centre Nitry zachránia!
Zdroj: Dnes24.sk

Historické budovy nielen na pešej zóne dotvárajú osobitný ráz a atmosféru celého mesta. Zlý dojem však zanechajú významné kusy histórie, ktoré už na prvý pohľad chátrajú. Rokmi sa do zlého stavu dostala aj budova bývalej banky, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Ako vnímate prítomnosť tohto pamiatkového objektu v Nitre sme sa vás pýtali v nedávnom článku. Reakcie sa líšili. V jednom sa však určite zhodneme, v stave v akom je teraz nemôže ostať. Vyzerá to tak, že naše želanie o opravu tohto architektonického skvostu sa splní.

Spoločnosť PamArch so sídlom v Nitre, ktorá sa špecializuje na reštaurovanie a opravu pamiatkových objektov nám potvrdila, že na oprave sa už pracuje. Podľa slov spoločnosti dokonca v čase nášho rozhovoru 17. júna bol jeden z ich odborníkov merať okná budovy.

Oprava si bude vyžadovať jednak dlhý čas a nemalý rozpočet. Podľa slov realizátora, reštaurátorom ale i samotnému majiteľovi nesmierne záleží na obnove a zachovaní takejto významnej pamiatky. Ako priznala spoločnosť PamArch, kedže ide naozaj o umenie, každý krok si bude vyžadovať osobitný prístup skúseného reštaurátora a historika. Spoločnosť potvrdila, že je aj v ich záujme stavbu dokončiť, čo najskôr. V tomto roku by mal byť schválený rozpočet.

Výborná správa: Národnú kultúrnu pamiatku v centre Nitry zachránia!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM