Lucia Lauková Správy

Sklamanie či hnev pri pohľade na tieto stavby v Nitre: HLASUJTE, ktorá špatí naše mesto najviac

Sú nám dennodenne na očiach, na ich stav si nechceme zvyknúť. Sú medzi nimi aj miliónové investície, ktoré roky nehybne stoja a čakajú na svoju chvíľu. Vybrali sme tri stavby, ktoré podľa nás, najviac špatia mesto pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Sklamanie či hnev pri pohľade na tieto stavby v Nitre: HLASUJTE, ktorá špatí naše mesto najviac
Zdroj: Dnes24.sk

PAMIATKA V CENTRE

V súčasnosti nevyužívaná budova na Štefánikovej 35, bola kedysi sídlom Nitrianskej ústrednej banky. Vo vyšších poschodia boli zriadené byty. Pamiatkový úrad SR datuje dobu vzniku budovy do roku 1904–1905. „V rámci Dolného Mesta budova patrí medzi architektonicky a výtvarne najhodnotnejšie domy. Reprezentuje kvalitnú architektúru začiatku 20. storočia so znakmi secesie a nastupujúcej moderny, vybudovanú pre zámožnejších obyvateľov,“ uvádza sa informačnom letáku mesta Nitra. Netradičným je pôdorys v tvare písmena H.

Pamiatkový objekt je v rukách súkromnej osoby. Vlastníkom nehnuteľnosti je, podľa katastrálneho portálu, právnická osoba Bolos Trade so sídlom v Nitre. Ako nás informoval Krajský pamiatkový úrad v Nitre, pred pár rokmi, dal majiteľ nehnuteľnosti opraviť strechu, aby nedošlo k zatekaniu a poškodzovaniu pamiatky. S vlastníkom Národnej kultúrnej pamiatky sa nám do vydania článku nepodarilo spojiť.

CITY PARK

Otázka dobudovania City parku v Nitre, je stále otvorená. Skelet objektu, obrovských rozmerov sa jednoducho nedá prehliadnuť. Vďaka dobrému situovaniu, bohužiaľ ani obísť. Spoločnosť na dobudovanie získala už niekoľko stavebných povolení.Dodatočné stavebné povolenie bolo vydané v apríli 2012. Dostavbu a otvorenie vtedy investor sľuboval do roku 2013. Dokedy tak bude mesto a ľudia veriť investorovi je otázne. „Naša spoločnosť sa stále zaoberá otázkou dobudovania komplexu v Nitre, zatiaľ je však vzhľadom na potrebné rozhodnutia akcionárov predčasné hovoriť o detailoch. Verejnosť aj médiá budeme o stave projektu a jeho pokračovaní včas informovať,“ povedal Peter Kuliffay podpredseda predstavenstva Euro City Park, a. s.

ČAKÁME NA ORBIS

Zatiaľ mlčí aj vlastník pozemkov pod bývalým kultúrnym domom Orbis v centra mesta. Mesto Nitra oficiálne predalo pozemky súkromnej firme Inpek v roku 2011 za sumu 3 950 076 eur. Spoločnosť sľubovala vrátenie života do týchto priestorov v roku 2015, kedy zverejnila vizualizácie nového Orbisu. V odpovedi od spoločnosti Inpek, sme sa nedozvedeli žiadne nové skutočnosti. Obchodný riaditeľ Jozef Bóňa nás odporučil na oficiálnu stránku projektu. "Ďakujeme za prejavený záujem. Prvotné informácie o uvažovanom projekte máte možnosť získať na stránke www.orbisnitra.sk uviedol Jozef Bóňa.

Sklamanie či hnev pri pohľade na tieto stavby v Nitre: HLASUJTE, ktorá špatí naš
4
Galéria
Ktorá z týchto troch stavieb špatí naše mesto najviac? City Park
Orbis
Pamiatkový objekt v centre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM