Lucia Lauková Kultúra

V Nitre si pripomenieme slovanské korene: Festival Slavica ponúkne pestrý program

Festival slovanských krajín bude v tomto roku opäť prezentovať nám príbuzné národy ich kultúru a folklór. Pripravený je pestrý program, plný kultúrnych zážitkov.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre si pripomenieme slovanské korene: Festival Slavica ponúkne pestrý program
Zdroj: TASR

Svätoplukovo námestie v Nitre bude dejisko v poradí už ôsmeho ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu s názvom Slavica Festival. Organizátorom festivalu je občianske združenie Slavica. Ako informujú organizátori festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nitriansky samosprávny kraj. Medzinárodný festival je založený na prezentácii folklórnych súborov a kultúry jednotlivých slovanských krajín a národov. Popaguje mesto Nitru ako centrum slovanstva, Nitriansky kraj i Slovensko v zahraničí, prispieva k obohateniu kultúrno-spoločenského života v meste a vytvára tradíciu stretávania sa slovanských národov v Nitre.

Program festivalu

Na tohtoročnom festivale vystúpia folklórne súbory zo Slovenska i zahraničia, ako napríklad FS Gostinec z Bieloruska, FS Vuk Stefanovic Karadic zo Srbska, FS Kolovrat zo Slovenska, FS Belgorodskoje Razdolie z Ruska, FS Belije Kamni z Ruska. „V Nitre sa Slavica Festival začne v pondelok 4. Júla o 17:00 hodine, kedy si diváci budú môcť pozrieť vystúpenia na Svätoplukovom námestí až do 19:00. Festivalové súbory si budú môcť záujemcovia a priaznivci vychutnať aj v utorok 5. Júla v Mestskom parku Sihoť, v čase od 14:00 do 16:00,“ uvádza Nikoleta Jurčinová.

Motorkárska jazda

Tento rok sa návštevníci môžu tešiť aj na zaujímavý sprievodný program. Pripravený je projekt s názvom Slovanský svet – Cesty slovanského priateľstva. „Ide o symbolickú motorkársku jazdu naprieč slovanskými krajinami, ktorej cieľom je propagácia slovanskej vzájomnosti a spolupráce slovanských národov,“ prezradila Nikoleta Jurčinová.

Cesta je rozdelená na tri trasy. Západná trasa vedie cez Mys Arkona (Nemecko), Budyšín (Lužica, Nemecko), Slovanský ostrov- Praha (Čechy), Slovanské hradisko- Mikulčice (Morava) a končí v Nitre. Východná trasa začína v Moskve (Rusko), pokračuje cez Minsk Bielorusko), Brest (Bielorusko), Krakow (Poľsko), Trojstyk (Česko-Poľsko-Slovensko) až do Nitry. Južná trasa štartuje v Skopje (Macedónsko), Kragujevac (Srbsko), Ilok (Chorvátsko), Banja Luka ( Bosna a Hercegovina ), Ljubljana ( Slovinsko) končí v Nitre.

Lipa slovanskej vzájomnosti

„Na jednotlivých vyššie uvedených miestach sa plánuje výsadba LÍP a umiestnenie pamätnej tabule. Predpokladaný začiatok cesty- štart je plánovaný na 28.06.2015 a ukončenie- cieľ na 05.07.2015 v Nitre- Mestský park Sihoť,“ informuje Nikoleta Jurčinová. V tomto čase budú v Nitre prebiehať oslavy Nitra milá, Nitra. Vystúpenia v parku sú naplánované v čase od 14.00 do 16.00 hodiny. O 15.00 hodine bude zasadená lipa slovanskej vzájomnosti a odhalená pamätná tabuľa.

Môže vás zaujímať:

Slávnosti Nitra, milá Nitra získali nadregionálny význam: Záštitu prevzalo predsedníctvo SR v Rade EÚ

Historický festival pod Zoborom: Pribinova Nitrawa prinesie novinky!

Živá hudba a dobrá nálada: Chystá sa 7. ročník podujatia S muzikou pri pivku

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM