Lucia Lauková Kultúra

Historický festival pod Zoborom: Pribinova Nitrawa prinesie novinky!

Termín podujatia Pribinova Nitrawa sa nezadržateľne blíži. V tomto roku prinesie historický festival zopár noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Historický festival pod Zoborom: Pribinova Nitrawa prinesie novinky!
Foto: Rastislav Búgel

Tábory slovanských bojovníkov, šiatre s dobovými stredovekými kuchyňami i dielne remeselníkov zaplnia aj tento rok priestor pod hradbami Nitrianskeho hradu počas historického festivalu Pribinova Nitrawa. Podujatie sa bude konať 4. a 5. júla ako súčasť celomestských osláv Nitra, milá Nitra.

Novinky festivalu

Podľa slov organizátora Daniela Balka bude tento ročník opäť o niečo bohatší a zaujímavejší ako predchádzajúce. Prvou novinkou je, že sa festival nezačne priamo na hradnom návrší, ale na Martinskom vrchu v areáli bývalých kasární pod Zoborom. „Má tu byť otvorený nový archeopark, takže začiatok festivalu sa spojil s touto udalosťou. Historický sprievod potom pôjde spod Zobora cez mesto a pešiu zónu na hrad, kde bude večer ohňová šou, menšie sprievodné programy a koncert,“ priblížil Balko.

Program podujatia

Hlavný program podujatia sa začne v utorok 5. júla o 11. hodine. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky výcviku stredovekých bojovníkov, na ochutnávku dobových jedál či ukážky rôznych historických remesiel. „Vrátime sa aj k tomu, čo malo v minulosti úspech, a to je komentovaná prehliadka historických dobových kostýmov. Tohtoročnou novinkou je aj účasť účinkujúcich z Moravy, z Cyrilometodějskej stezky, ktorí prichádzajú s dvojhodinovým programom. Jeho súčasťou bude aj netradičné a odľahčené divadelné predstavenie o Cyrilovi a Metodovi, ale i ukážky remesiel a dobového života. Záver festivalu bude patriť obľúbenému a zaujímavému turnaju bojovníkov. Keďže sa nám tento rok prihlásilo viacej historických skupín, môžu sa návštevníci tešiť aj na väčší počet táborov, v ktorých bude počas dvoch festivalových dní žiť v historických kostýmoch a stredovekým spôsobom života približne 150 ľudí,“ dodal Balko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM