Lucia Lauková Kultúra

Slávnosti Nitra, milá Nitra získali nadregionálny význam: Záštitu prevzalo predsedníctvo SR v Rade EÚ

Celomestské oslavy Nitra, milá Nitra budú jedným z prvých podujatí, ktoré sa bude konať v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. Získali tak nadregionálny charakter.

Ilustračný obrázok k článku Slávnosti Nitra, milá Nitra získali nadregionálny význam: Záštitu prevzalo predsedníctvo SR v Rade EÚ
Foto: Rastislav Búgel

Ako uviedol primátor Jozef Dvonč, podujatie sa začne 2. júla, teda deň potom, ako sa Slovenská republika ujme svojho predsedníctva. „Nitra, milá Nitra potrvá do 5. júla, teda od soboty do utorka. Požiadali sme o záštitu ministerstvo zahraničných vecí v rámci Sk Pres a aj sme ju získali. Toto podujatie sa teda bude konať pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ a pod osobnou záštitou predsedu vlády,“ povedal Dvonč.

Slávnosti v dvoch častiach

Pôvodne mestské slávnosti Nitra, milá Nitra, získavajú čoraz viac nadregionálny charakter. Podľa organizátorov k tomu prispieva aj množstvo zábavných, duchovných i odborných podujatí, ktoré majú v mnohých prípadoch celoslovenský i medzinárodný význam. Tak ako po minulé roky aj tohtoročné slávnosti sa dajú rozdeliť na dve časti. „Víkend od 2. do 3. júla sa bude niesť v znamení zábavy pre obyvateľov a návštevníkov mesta, no a ďalšie dni potom budú patriť kultúre a vede, takže táto časť osláv bude mať skôr duchovný ráz. Vyvrcholí celonárodnou cyrilo-metodskou púťou,“ uviedol Dvonč.

Všetko otvorí jarmok

Slávnosti Nitra, milá Nitra sa začnú v sobotu, kedy sa o 11. hodine otvorí v Mestskom parku na Sihoti Nitriansky jarmok spojený s pivným festivalom, medzinárodným stretnutím verklikárov a ďalšími kultúrnymi podujatiami.

Prvý deň vyvrcholí na amfiteátri letným festivalom hviezd slovenskej hudobnej scény s názvom Nová Fun rádio Pohoda.

Na nedeľu 3. júla sú v mestskom parku, v Synagóge i v piaristickom Kostole svätého Ladislava pripravené viaceré kultúrne podujatia.

V pondelok 4. júla sa začína viacero veľký kultúrnych podujatí a festivalov. Hneď ráno sa začne medzinárodná konferencia o najnovších poznatkoch o misii svätých Cyrila a Metoda spojená s prezentáciou bulharského filmu o vierozvestcoch s názvom Cesta písmen. Popoludní budú na Martinskom vrchu sprístupnené nové objekty v archeoparku, kde k základom Kostola svätého Martina pribudli dve slovanské obydlia i keramická a chlebová pec.

Prenesieme sa do minulosti

Na Nitrianskom hrade a v podhradí sa v tento deň začína tiež historický festival Pribinova Nitrawa. Ten opäť prilákal množstvo historických skupín, ktoré budú vo svojich dobových táboroch predvádzať rôzne scénky, historické remeslá, či ukážky stredovekej gastronómie.

Súčasťou budú festivaly

Pešia zóna, Svätoplukovo námestie a Divadlo Andreja Bagara budú v tento deň patriť veľkým festivalom. Jedným z nich bude 40. ročník Akademickej Nitry, na ktorom sa predstavia vysokoškolské folklórne súbory zo Slovenska i zahraničia. V ten istý deň sa začne aj medzinárodný folklórny festival Slovanov s názvom Slavica fest. Podujatie Nitra, milá Nitra napokon 5. júla zavŕši tradičná celoslovenská Cyrilo-metodská púť na Svätoplukovom námestí. Ako pripomenul nitriansky biskup Viliam Judák, návštevníci tohtoročných slávností budú môcť opäť navštíviť viaceré priestory Nitrianskeho hradu a biskupstva.

Kaviareň otvoriť nestihnú

„Počítali sme s tým, že už otvoríme aj novú kaviareň na parkovisku pod hradbami, ale žiaľ, nebude to možné. Stavba aj parkovisko sú skolaudované, ale prebieha verejné obstarávanie kuchyne a nevyzerá to tak, že by sme to vedeli stihnúť, hoci všetky ostatné záležitosti sú pripravené. Ale tradične bude otvorený hrad, biskupská rezidencia, bude deň otvorených dverí, bude aj možnosť výstupu na vežu, návšteva Diecézneho múzea, katedrály, aj biskupských záhrad. No a samozrejme bude sprístupnená gotická priekopa, v ktorej budú tiež niektoré kultúrne podujatia a voľne prístupné bude aj celé podhradie,“ dodal Judák.

Môže vás zaujímať:

Historický festival pod Zoborom: Pribinova Nitrawa prinesie novinky!

Piknik s neuveriteľnou atmosférou Dražovského kostolíka: Najromantickejšie Raňajky v tráve si vychutnáme aj tento rok

KOMPLETNÝ PROGRAM: Nitrianske kultúrne leto nám v tomto roku prinesie množstvo podujatí

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM