Správy

V Nitre sa otvorili v pondelok takmer všetky školy: Jednej už hrozí karanténa

Od pondelka 26. apríla sa v Nitre znova učí takmer vo všetkých triedach základných škôl. Jednej však hrozí, že ju kvôli koronavírusu opäť zatvoria.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa otvorili v pondelok takmer všetky školy: Jednej už hrozí karanténa
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Po návrate ôsmakov a deviatakov, nastúpili do škôl aj zvyšné ročníky druhého stupňa základných škôl v Nitre.

„Presné čísla nastúpených za dnešný deň budeme mať k dispozícii až neskôr, ale otvorené máme dnes všetky školy aj škôlky okrem jednej školy, v ktorej idú učitelia na druhé kolo očkovania,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Učitelia majú po podaní druhej dávky vakcíny proti ochoreniu Covid-19 nárok na deň voľna pre prípad vedľajších účinkov.

„Rieši sa to tak, že riaditeľ na tej danej škole dá riaditeľské voľno, a to sa u nás momentálne na jednej škole deje,“ vysvetlil hovorca Tomáš Holúbek.

Postupný návrat

Nitra začala s otváraním škôl 17. februára, kedy sa otvorili tri materské a šesť základných škôl pre deti, ktorých rodičia sú súčasťou kritickej infraštruktúry, respektíve nemohli ostať na home-office, lebo im to nedovoľoval charakter ich práce.

„Potom sme postupne s uvoľňovaním opatrení otvorili aj I. stupeň ZŠ a minulý týždeň aj ôsmacke a deviatacke triedy,“ priblížil hovorca.

Viac o opatreniach

Koľko detí nastúpilo?

Prvý stupeň navštevuje v Nitre 87 % žiakov, z celkových 3 030 detí v prvom stupni. Z ôsmakov a deviatakov nastúpilo 88 % z celkových 1 138 detí v 8. a 9. triede. Na MŠ chodilo podľa hovorcu mesta minulý týždeň 79 % detí.

„Tie deti, čo nechodia, dostávajú úlohy. Na MŠ to neplatí, tam je chodenie dobrovoľné,“ dodal hovorca Tomáš Holúbek.

„Podľa poslednej úpravy rodičia môžu ospravedlniť dieťa na 5 dní, ak potom ide k lekárovi, tak po tej dobe, keď je dieťa vypísané lekárom, môže byť znovu ospravedlnené na ďalších 5 dní, je to ale obdobie, počas ktorého rodič nemá nárok na OČR,“ ozrejmil hovorca mesta.

Ostanú doma?

Žiaci vo všetkých triedach musia mať rúška. Povinné nie sú len v škôlkach. Ak sa náhodou v škole vyskytne pozitívny prípad, tak sa trieda uzavrie.

Následne sa čaká na potvrdenie, či je podozrivý žiak naozaj infikovaný a ak je, tak celá trieda ide do 14-dňovej karantény.

„Momentálne to vyzerá, že sa uzavrie celá škola na Novozámockej, pretože tam máme až 2 pozitívnych učiteľov,“ prezradil Tomáš Holúbek.

Rozhodnúť o tom musia hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM