Správy

Sú radničné noviny len "hlásnou trúbou" primátora? Takto v hodnotení dopadla Nitra

Transparency International Slovensko hodnotil 84 mestských novín. Ako dopadol mesačník, ktorý vydáva nitrianska radnica?

Ilustračný obrázok k článku Sú radničné noviny len "hlásnou trúbou" primátora? Takto v hodnotení dopadla Nitra
Zdroj: Mesto Nitra

V aktuálnom hodnotení pod názvom Hlásne trúby sa Transparency International Slovensko (TIS) zamerala na vydania novín z druhého polroka 2021. Hodnotením užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru prešlo 84 radničných no­vín.

Podľa zistení TIS už primátori miest a starostovia mestských častí nezneužívajú vydávané noviny tak okato ako v období pred predchádzajúcimi komunálnymi voľbami, stále sú však tieto periodiká najmä prostriedkom na propagáciu aktivít a úspechov vedenia samosprávy.

„Značná časť týchto periodík stále slúži predovšetkým na propagovanie úspechov primátorov,“ skonštatoval v globálnom hodnotení riaditeľ TIS Michal Piško.

Hlásna trúba primátora?

Aký priestor dostáva vedenie Nitry v Radničných novinách? TIS hodnotilo počty zmienok o vedení samosprávy v piatich číslach. V tejto kategórii sa Nitra umiestnila na 12. pozícii, pričom 1. sa v tomto prípade považovala za najhoršiu.

V piatich číslach bolo uverejnených 23 zmienok o viceprimátoroch a prednostoch a 59 zmienok o primátorovi.

Rekordérom sú Humennské noviny, ktoré obsadili prvú pozíciu. V piatich číslach bolo až 155 zmienok o primátorovi.

Výrazné zlepšenie

Nitre sa však podarilo výrazne zlepšiť v oblasti informovania občanov o politike a činnosti miestnej samosprávy. V hodnotení podľa indexu Benefit sa umiestnila na 11. priečke.

„Periodiká, ktoré sa v rebríčku indexu BENEFIT umiestnili na popredných miestach, hodnotíme pre občanov ako obsahovo najprínosnejšie,“ priblížili zástupcovia Transparency International Slovensko.

Prečítajte si tiež

Mesto je nadšené

Ako hodnotenie vníma mesto Nitra? „My sme nadšení z toho, ako dopadlo hodnotenie nitrianskych Radničných novín. Tak trochu sme ho ale aj očakávali, pretože od nástupu nového vedenia sa noviny začali robiť profesionálnejšie a s jednoduchým cieľom – poskytovať informácie o dianí v samospráve obyvateľom Nitry,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Mestské noviny za súčasného vedenia mesta konečne prestali byť plné propagácie primátora a volených zástupcov mesta, ako tomu bohužiaľ bolo pri zaniknutom kultúrno-spoločenskom mesačníku Nitra alebo na info strane Mesto Nitra informuje, ktorú si mesto za bývalého vedenia platilo v Echu. Pripomínam, že vtedy sa nie raz stalo, že na jednej strane bolo aj päť fotiek vtedajšieho primátora,“ dodal Holúbek.

Pravdou je, že zaniknutý mesačník Nitra, ktorý sa pripravoval ešte za bývalého vedenia, skončil v roku 2018 na 67. mieste.

Názorové rozdiely

V hodnotení bolo Radničným novinám vyčítané, že prinášajú iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. „Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, v časti článkov o politike radnice nie je uvedený autor, vedenie radnice je zmieňované len v minimálnej miere alebo vôbec a vedenie samosprávy nie je na fotkách zobrazované takmer vôbec,“ stojí v hodnotení TIS.

Podobné výhrady mali v hodnotení aj samosprávy s lepším hodnotením. „Nesúhlasíme úplne s tým, že prinášame iba oficiálny názor mesta, o tomto tvrdení si urobí názor každý, kto si prečíta napríklad sekciu novín venovanú všetkým poslaneckým klubom alebo ankety s poslancami, ktoré sme tiež uverejňovali. Názorové rozdiely jednotlivých poslancov alebo kritika vedenia mesta zaznieva v novinách pravidelne. Budeme ale uvažovať, ako vniesť viac polemických novinárskych útvarov do Radničných novín,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z Nitry

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM