Správy

Lekárom v Nitre sa podaril unikátny zákrok: Matku vytrhli hrobárovi z lopaty, hovorí syn

Prví pacienti na Slovensku podstúpili v nitrianskej nemocnici laserovú litotrypsiu na odstránenie žlčových kameňov. Ako zákrok dopadol a čím bol unikátny?

Ilustračný obrázok k článku Lekárom v Nitre sa podaril unikátny zákrok: Matku vytrhli hrobárovi z lopaty, hovorí syn
Zdroj: TASR

V gastroentero­logickej ambulancii Fakultnej nemocnice v Nitre sa lekárom podaril unikátny zákrok. Ako prví na Slovensku použili nový typ laseru na odstránenie žlčových kameňov.

Bola v kritickom stave

„V gastroente­rologickej ambulancii Internej kliniky FN Nitra v rámci ERCP vyšetrenia (Endoskopická retrogradná cholangiopankre­atografia, pozn. redakcie) sme u dvoch pacientov použili nový typ laseru. Pomocou tohto laseru sme vykonali litotrypsiu – rozbitie a odstránenie kameňov v žlčových cestách,“ prezradila hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Zákrok v Nitre podstúpila aj žena, ktorej stav bol kritický. Jej syn je presvedčený, že jej v nemocnici zachránili život.

„Je to úžasná správa, že sa takýto zákrok podaril a naozaj neľutujem, že som od prvého dňa, keď som mamu priniesol v kritickom stave minulý rok do nitrianskej nemocnice, vložil dôveru do tohto úžasného tímu, ktorý mi maminu doslova vytrhol hrobárovi z lopaty,“ povedal syn pacientky, ktorá laserovú litotrypsiu v Nitre podstúpila.

Prečítajte si tiež

Čo všetko dokáže?

Na Slovensku bol v rámci gastroenterológie tento typ laseru indikovaný prvýkrát. „Laserový prístroj sme mohli použiť na základe úzkej spolupráce s Urologickým oddelením FN Nitra, ktoré tento laser rutinne používa na drvenie a odstraňovanie kameňov v močovode a obličke,“ priblížila hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Prístroj od firmy Boston Scientific je určený na litotrypsiu, koaguláciu a abláciu tkaniva. Vďaka laserovej litotrypsii vedia v nemocnici pacientom rozdrviť a odstrániť podstatnú väčšinu kameňov v žlčových cestách, a to aj vo vnútri pečene.

„Oproti chirurgickému operačnému odstráneniu takýchto kameňov, ide v tomto prípade o postup výrazne menej invazívny, šetrnejší a modernejší,“ dodala Kubinec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM