Samospráva

Vysoké ceny energií zatriasli aj mestskou kasou: Vypne Nitra verejné osvetlenie?

Nárast cien za energie pocítilo aj mesto Nitra. Šetriacim opatreniam sa zrejme nevyhneme.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké ceny energií zatriasli aj mestskou kasou: Vypne Nitra verejné osvetlenie?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Mesto Nitra sa chystá zaviesť opatrenia, ktoré usporia verejné financie. Dôvodom sú drahšie energie.

„Nárast cien energií dopadá aj na mesto, pociťujeme to na "mestskej peňaženke“ úplne rovnako, ako to pociťujú domácnosti. V akých oblastiach sa bude výraznejšie šetriť, to je ešte momentálne predmetom diskusií a budú o tom nakoniec rozhodovať mestskí poslanci, ktorí schvaľujú rozpočet aj rozpočtové opatrenia," prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Verejné osvetlenie

Každé obmedzenie služieb vyvolá zníženie komfortu života obyvateľov mesta. Na radnici sú si toho vedomí. K týmto otázkam budú podľa hovorcu pristupovať citlivo a rozvážne.

„Ako príklad šetrenia spomeniem vypínanie verejného osvetlenia v nočných hodinách, ku ktorému už niektoré mestá pristúpili. Na jednej strane je to úsporné riešenie, na druhej strane však prináša obmedzenie komfortu aj bezpečnosti pre obyvateľov, volení zástupcovia mesta musia preto dôsledne zvážiť, v akých oblastiach chcú šetriť,“ myslí si hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Nový dodávateľ

Cenu energií v Nitre môžu ovplyvniť aj noví dodávatelia elektriny a plynu, ktorých bude mesto obstarávať na jar. Staré zmluvy s dodávateľmi podľa hovorcu končia.

„Veľmi veľa bude závisieť od toho, za aké sumy sa nám podarí dodávky energie vysúťažiť. To nám napovie, ako na tom budeme v ďalšom období finančne a v akom rozsahu bude potrebné zavádzať úsporné opatrenia,“ dodal hovorca mesta.

Pomocnú ruku by pomohol podať aj štát. Zo zdrojov by mohlo mesto pokryť náklady na energie v školách a v sociálnych zariadeniach.

„Ani tu však zatiaľ nepoznáme, do akej miery pomôže mestám a obciam štát, a teda nevieme ani to, ako výrazne na peňaženku mesta dopadnú rastúce ceny energií,“ konštatuje Holúbek.

Prečítajte si tiež

Zvládne to rozpočet?

Od výsledkov obstarávania sa budú odvíjať aj úpravy v rozpočte. Mesto, ale počítalo s nárastom výdavkov na energie.

„Za rok 2021 boli výdavky na energie 1,763 mil. eur, pre rok 2022 je v rozpočte zatiaľ alokovaných 2,3 mil. eur. Výsledná potreba navýšenia bude okrem výšky vysúťažených cien závisieť aj od prípadných opatrení štátu na kompenzáciu nárastu cien. Prípadné navýšenie energií bude hradené z rezervného fondu mesta Nitra,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Najnovšie správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM