Správy Samospráva

Primátor Nitry bilancuje: Rok 2021 bude náročný, ale veľmi sa naň teším

Na sklonku roka je čas na bilancovanie. Za starým rokom sa v rozhovore ohliadol primátor Nitry Marek Hattas. Prezradil aj to, s čím sa budeme musieť popasovať v tom nasledujúcom.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Nitry bilancuje: Rok 2021 bude náročný, ale veľmi sa naň teším
14
Galéria
Zdroj: TASR

Aký bol rok 2020 z pohľadu primátora a akým výzvam budeme čeliť v roku 2021? S primátorom Nitry Marekom Hattasom sme sa porozprávali o tom, ako podľa neho mesto zvládlo pandémiu i o tom, čo ho milo prekvapilo na ľuďoch v Nitre.

V rozhovore nám porozprával, na aké dokončené investície je pyšný a nevynechali sme ani plány mesta Nitra na rok 2021.

Aký bol rok 2020 pre mesto Nitra?

Dvomi slovami náročný, ale myslím si, že úspešný. Tá pandemická situácia, ktorá nás zasiahla v marci, bola niečo, na čo nebol pripravený nikto. Myslím si, že mesto Nitra, tak ako aj ďalšie samosprávy, zareagovalo včas a veľmi zodpovedne.

Rok 2020 bol poznačený pandémiou. Ako ho podľa vás Nitra ustála a čo vás prekvapilo na ľuďoch?

Príjemne ma prekvapila tá súdržnosť. To, že si dokázali pomáhať či už pri nákupoch, alebo pri šití rúšok. Najviac ma prekvapila tá ľudskosť, ktorá sa ukázala v čase krízy. Mesto rok zvládlo maximálne zodpovedne a treba povedať, že nikto na to nebol pripravený, ale nakoniec sme to zvládli. Taktiež ma prekvapili ľudia, ktorí nám pomáhali počas celoplošného testovania.

Ktoré z investícií v roku 2020 považujete za najdôležitejšie?

Za mňa osobne je to dokončenie dvoch materských škôl. Jedna na Dieloch a druhá v kasárňach pod Zoborom. Potrebujeme rozvíjať infraštruktúru v tomto smere a potrebujeme dostatok miest v škôlkach, aby sme si tu udržali mladé rodiny a aby sme im vytvorili také prostredie, v ktorom budú chcieť žiť. Zároveň pokračujeme v budovaní cestnej infraštruktúry pre individuálnu dopravu aj pre cyklodopravu. Zároveň je tu cyklolávka, ktorá spája Kalváriu s univerzitami. Neskôr v horizonte sa objaví napríklad schválená dotácia na kultúrno-kreatívny priemysel, kde 15,5 milióna eur pôjde na obnovu budov kasární pod Zoborom či kina Palace. Teší ma aj úspešne zvládnuté verejné obstarávanie na mestskú hromadnú dopravu, kde sme súťažili dopravcu, ktorý nám tu bude fungovať 10 + 5 rokov. Myslím si, že to bola jedna z najlepších súťaží, ktorá bola zvládnutá na Slovensku na výber dopravcu. Teší ma naozaj veľa vecí. Podrobnejšie o nich budeme hovoriť koncom januára v rámci online mítingu, kde budú aj viceprimátori.

Napriek tomu, sú nejaké projekty, ktoré sa nestihli dokončiť?

V marci sme stopli skoro všetky projekty, ktoré neboli zazmluvnené, pretože sme nevedeli, ako na tom bude mesto finančne. Takže mrzí ma, že veľmi veľa projektov sa prenáša do budúceho roka, ale ja verím, že to dobehneme.

Aké sú plány mesta na rok 2021?

Koncom roka 2020 schválilo mestské zastupiteľstvo 9 miliónov eur na rozvoj mesta. Toto sú za mňa tie najdôležitejšie peniaze, ktoré prichádzajú do mesta. Sú to investície, ktoré budú priamo ovplyvňovať obyvateľov, či to je dopravná infraštruktúra, šport, kultúra a životné prostredie. Každá z týchto kategórií sa bude rozvíjať. Jedna z najväčších vecí je predĺženie pešej zóny.

Aké najväčšie výzvy čakajú Nitru v roku 2021?

Budeme sa pasovať s koronavírusom. Bude to veľmi náročný rok, ale veľmi sa naň teším. Vždy ma poteší, keď vidím dokončený projekt, alebo keď vidím, ako sa projekt skladá dokopy a zlepšuje situáciu pre našich obyvateľov. S takýmto posolstvom ideme pracovať aj do roku 2021.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM