Samospráva

Nitra chce predĺžiť pešiu zónu: Spolupracovať bude s odborníkmi z STU

Zdá sa, že vedenie mesta to s predĺžením pešej zóny myslí vážne. Poslanci odobrili podpis memoranda s odborníkmi zo Slovenskej technickej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Nitra chce predĺžiť pešiu zónu: Spolupracovať bude s odborníkmi z STU
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra bude pri plánovanom predĺžení svojej pešej zóny spolupracovať s odborníkmi zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Mestskí poslanci už na svojom decembrovom rokovaní schválili podpis spoločného memoranda.

Ako sa v ňom uvádza, Nitra a STU budú spolupracovať pri riešení koncepčných problémov stavebníctva, dopravy, architektúry a urbanizmu. Odborné tímy sa budú zaoberať strategickými návrhmi aglomerácie mesta Nitra a jej rozvoja predovšetkým v podobe expertíz, štúdií a projektovej dokumentácie.

Riešenie dopravy

Podľa slov Matúša Maruniaka, povereného vedením odboru dopravy, predmetom spolupráce je predĺženie pešej zóny, ktorá by podľa plánov radnice mala siahať až po križovatku Štefánikovej triedy so Štúrovou ulicou. „STU bola oslovená, aby nám pomohla riešiť dopravu, pretože tá je jedným z najväčších problémov. Ak ho nevyriešime, nebude možné ani predĺženie pešej zóny tak, ako to máme v územnom pláne už niekoľko rokov,“ vysvetlil Maruniak.

Útvar hlavného architekta pracuje na projekte intenzívne už od leta minulého roka. Svoje plány však zatiaľ nepredstavil Krajskému dopravnému inšpektorátu a ani Krajskému pamiatkovému úradu. Podľa hlavného architekta Nitry Viktora Šabíka je dôvodom práve neexistujúce dopravné riešenie.

Veľký problém

„Ak neprídeme s dopravným a kapacitným prepočtom, s prerátaním všetkých dopravných zaťažení a križovatiek, tak nám čiastkové kroky nepomôžu. Zatiaľ nemáme technicky zvládnutý problém dopravného riešenia, ktorý je v centre Nitry širokospektrálny. Bez toho nemáme šancu vyriešiť celý ten zložitý konglomerát problémov, ktoré sa týkajú tohto dôležitého mestského priestoru,“ skonštatoval Šabík.

Mesto si preto od spolupráce s bratislavskou univerzitou sľubuje práve vyriešenie dopravy. Bez toho sa podľa radnice projekt predĺženia pešej zóny nepodarí zrealizovať. „STU je naozaj najvyššou autoritou v tejto krajine, pokiaľ ide o spracovanie takého materiálu. Toto je krok nula, ktorý musíme spraviť. STU disponuje všetkými softvérovými a ľudskými kapacitami, od profesorov, cez docentov až po asistentov… Vedia pre túto problematiku poskytnúť naozaj veľmi kvalifikovaný background,“ dodal Šabík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nitry a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM