Samospráva

Veľké plány Nitrianskeho kraja: Na budúci rok preinvestuje desiatky miliónov eur

Nitrianska župa nechce budúci rok dusiť ekonomiku. V pláne má investície za viac ako 60 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány Nitrianskeho kraja: Na budúci rok preinvestuje desiatky miliónov eur
Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.

Tie by podľa predsedu NSK Milana Belicu mali smerovať do viacerých oblastí. Kraj čaká napríklad prestavba stredoškolského internátu na Cabajskej ulici v Nitre na sídlo Úradu NSK, pokračuje tiež rekonštrukcia historického Župného domu a pripravujú sa aj projekty na modernizáciu zariadení sociálnych služieb. „Z rozpočtu na rok 2021 v hodnote 275 miliónov eur ideme investovať až 67 miliónov eur. To už samé naznačuje, že rozpočet je aktívny a my nejdeme dusiť ekonomiku, ale zabezpečujeme rozvoj kraja,“ uviedol Belica.

Veľká časť investícií by v roku 2021 mala ísť podľa predsedu NSK do ciest a komunikácií.

„Lebo to sú tepny a žily tohto kraja. Ten rozpočet, to je srdce a krv z neho potrebujeme rozliať po celom kraji. A to je otázka investovania do ciest. Určite však pôjdu zdroje napríklad aj do školstva. Chceme školám pomôcť aj investične. Treba ich zatepliť. Úspora energií je jediné ekonomické perpetuum mobile, pretože to čo ušetríme, nemusíme zaplatiť,“ povedal Belica.

Šetriť chce kraj aj na verejnom obstarávaní. Podľa Belicu NSK už v minulosti pri výbere dodávateľov prác usporil nemalé sumy. „Ušetrili sme veľmi veľké prostriedky na tom, že sme sa pri tendroch neuspokojili s akýmkoľvek výsledkom. My sme tie tendre tlačili naozaj až na okraj. Keby sme porovnali odhad a nacenenie niektorých investičných akcií so sumou, za akú sme tieto akcie nakoniec vysúťažili, tak by bolo vidno, aké obrovské peniaze sme ušetrili,“ dodal Belica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nitrianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM