Správy

Pamätáte? Historické Mlyny v centre mesta zbúrali pred 15 rokmi, FOTO

Výraznú dominantu mesta zrovnali so zemou pred 15 rokmi. Spomínate si ešte, ako pôvodné priemyselné budovy vyzerali?

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte? Historické Mlyny v centre mesta zbúrali pred 15 rokmi, FOTO
19
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Pôvodné mlyny, v ktorých sa mlelo obilie na múku, stáli v Nitre od roku 1863. Mlyn ukončil svoju prevádzku v 90.rokoch a začal chátrať.

Do objektov nikto neinvestoval a ich stav bol havarijný. Historická, ale žiaľ schátraná budova definitívne zanikla pred 15 rokmi. Nový majiteľ začal búrať v marci 2006.

Zbúrali všetko

Krajský pamiatkový úrad požadoval zachovanie pôvodných objektov a ich zakomponovanie do nového projektu. To sa však nepodarilo.

K zemi išli všetky pôvodné stavby, vrátane trojposchodovej budovy pre lúpáreň hrachu, prosa a jačmeňa, skladíšť či železobetónových síl.

Budovu nahradilo moderné obchodné centrum, ktoré históriu miesta pripomína len svojim názvom. Kus nitrianskej minulosti tak ostal len v spomienkach alebo na fotografiách.

Prečítajte si tiež

História budovy

Parný mlyn Arpád, založený v roku 1863, bol svojho času najväčším a najstarším závodom v Nitre. Mlyn poháňala para a denne bol schopný zomlieť až 500 metrických centov obilia. Múku z neho rozvážali na územie dnešných Čiech, Moravy, Sliezska, Maďarska a Rakúska.

„V roku 1873 sa mlyn Arpád zmenil na cholerovú nemocnicu, keďže v meste práve zúrila táto nebezpečná choroba. Ďalších dvadsať rokov bol potom mlyn zatvorený. Neskôr jeho prevádzku obnovil v roku 1910 viedenský podnikateľ Arnošt Back účastinná spol,“ uvádza Klub priateľov starej Nitry na sociálnej sieti.

V roku 1922 mlyn Arpád do základov vyhorel, no ešte v tom istom roku bol moderne zrekonštruovaný a uvedený do prevádzky.

Po rozšírení výroby denne zomlel 40 vagónov obilia, zamestnával 65–100 robotníkov a bol najmodernejším parným mlynom na Slovensku. V roku 1935 bol veľkomlyn premenovaný na „Nitrianske mlyny a lúpárne, úč. spol Nitra“.

„V areáli bolo 23 objektov, väčšinu nebolo zvonku vidieť. Železobetónové silo sa považovalo za skvost funkcionalistickej priemyselnej architektúry, malo steny hrubé 15 centimetrov a výšku vyše 33 metrov. Nitrania ho považovali za symbol tejto časti mesta. Nechal sa nimi inšpirovať aj staviteľ Starého divadla v Nitre, ktorý využil podobnosť na jeho fasáde,“ dodáva Klub priateľov starej Nitry.

V priloženej galérii nájdete ako kedysi mlyn vyzeral, ale aj zábery z búrania!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nitrianske mlyny
19
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM