Kultúra

Tak toto tu ešte nebolo: V zlatomoraveckom kaštieli sa bude dať ryžovať zlato

Ešte ste nikdy neskúšali ryžovanie zlata? V Zlatých Moravciach budete mať príležitosť, a to priamo v srdci mesta.

Ilustračný obrázok k článku Tak toto tu ešte nebolo: V zlatomoraveckom kaštieli sa bude dať ryžovať zlato
Zdroj: TASR

Vo štvrtok, 14. júna 2018 od 10.00 – 12.00 hod. si na nádvorí Migazziovského kaštieľa pred Mestským múzeom v Zlatých Moravciach budeme môcť nielen pozrieť názornú ukážku ryžovania zlata, ale budeme si môcť aj vyskúšať si skutočnú prácu zlatokopa. Informovalo o tom vedenie múzea.

„Záujemci si budú môcť vyskúšať nabrať lopatkou privezený piesok z potoka Zlatňanka, preosiať ho cez sito do ryžovacej panvice a následne krúžiť, kým sa neodplaví nežiadúci materiál a neobjavia na dne očakávané zlatinky,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Ryžovanie zlata bolo v minulosti na našom území bežnou činnosťou. V okolí Zlatých Moraviec sa zlato ťažilo banskou činnosťou i ryžovaním už v stredoveku. Obnovenie jeho ťažby v 19. storočí bolo neúspešné. Koncom 70-tych a začiatkom 80-tych rokov 20. storočia bol spravený prieskum šlichovou prospekciou, ktorý potvrdil prítomnosť drobných čiastočiek zlata v potoku Zlatňanka (dnes Hontiansky potok) a v niekoľkých potokoch v Tríbečskom pohorí.

Jeho prítomnosť bola zistená vo forme drobných čiastočiek, tzv. zlatiniek, avšak s vysokým stupňom rýdzosti (24 karátov). Dnes by sa ryžovaním v týchto vodách asi nezbohatlo, pretože na nazbieranie približne 1 gramu zlata je potrebných viac ako 3000 zlatiniek, čo by znamenalo preryžovať tony materiálu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM