Zlatica Gregorová Kultúra

Šaliansky archív otvorí dvere dokorán: Chcete písať brkom, či zhotoviť si pečať?

V kaštieli opäť organizujú Deň otvorených dverí. Kto by si chcel vyskúšať netradičné činnosti z dávnych čias, nech nepremešká príležitosť.

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky archív otvorí dvere dokorán: Chcete písať brkom, či zhotoviť si pečať?
Foto: Zlatica Gregorová

Rok 1968 v archívnych dokumentoch je podtitul dňa, kedy sa otvoria brány šalianskeho kaštieľa dokorán. Dvojdňové podujatie sa uskutoční priamo v jeho priestoroch. A na čo sa môžete tešiť?

Písanie brkom

V piatok 8. júna 2018 si budete môcť pozrieť budovu Štátneho archívu v Šali. Spolu s lektorkou na vás čaká jedinečné vyhotovenie pritlačenej pečate a vyskúšate si aj písanie pradávnym brkom. Nebude chýbať ani obľúbené skladanie puzzlov, ktoré budú predstavovať kópie archívnych dokumentov. V tento deň dostanete odpovede na všetko, čo vás zaujíma, napríklad aj z genealógie.

Súčasťou piatkového programu bude aj súťažný kvíz „Čo vieš o roku 1968?” a dopoludňajšia prednáška Dokumenty z roku 1968 z regiónu Šaľa a popoludní o 16.00 hod. To bude prednáška Zaujímavosti z histórie regiónu Šaľa.

Sobota 9.júna 2018 sa začne prehliadkou archívu a pokračovať bude poradenstvom z genealógie. Popoludní od 17.00 hod. to bude opäť prednáška Dokumenty z roku 1968 z regiónu Šaľa (50. Výročie obsadenia Československa) a o 17.00 hod. sa dozviete Zaujímavosti z histórie regiónu Šaľa ( známe a menej známe skutočnosti).

Dvojdňový program

Podujatie organizuje Ministerstvo vnútra SR Štátny archív v Nitre – pracovisko Archív Šaľa. Deň otvorených dverí v šalianskom kaštieli si môžete vychutnať 8.júna 2018 v čase od 8.00 do 17.00 hod. A 9. júna 2018 od 15.00 do 20.00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM