Správy

Nezabudnite na sčítanie: V Nitre sa už zapojilo vyše 70 percent obyvateľov

Sčítanie obyvateľov pokračuje. Radnica zverejnila aktuálne údaje.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite na sčítanie: V Nitre sa už zapojilo vyše 70 percent obyvateľov
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Počas Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 sa k Nitre zatiaľ prihlásilo 71 percent obyvateľov. Mesto ľudí vyzýva, aby sa do SODB zapojili, snaží sa ich motivovať aj prostredníctvom marketingovej kampane.

Radnica v nej, okrem iného, pripomína, že od počtu prihlásených obyvateľov Nitry závisí aj objem financií, ktoré pritečú z podielových daní do mestského rozpočtu.

„Sčítanie z roku 2011 ukázalo v Nitre necelých 79 000 obyvateľov, v skutočnosti ich tu žilo takmer 82 000. Keďže podielové dane pre mestskú kasu sa na základe týchto údajov počítajú na nasledujúcich desať rokov, prišla Nitra za toto obdobie kvôli nesčítaným obyvateľom o milióny eur,“ pripomína magistrát.

Radnica pripomína, že aktuálne štatistiky hovoria, že rozdiel medzi evidenciou obyvateľov Nitry na ministerstve financií a evidenciou na mestskom úrade je 1 771 osôb.

„Podielové dane na tento rok činia 427 eur na osobu. Nitra tak príde len v roku 2021 o 757 45­7 eur,“ pripomenul primátor Marek Hattas. Ako zdôraznil, tento finančný výpadok sa dá odstrániť práve počas prebiehajúceho sčítania obyvateľov. „Stačí sa na ňom zúčastniť a prihlásiť sa k Nitre. Elektronické sčítanie prebieha do 31. marca,“ pripomenul Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nitry a okolia

V OBRAZOCH: Známe osobnosti sa hlásia k Nitre
5
Galéria
Zdroj: Miloš Štefanka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM