Správy

ROK od prvého prípadu v okrese Nitra: Koronou si už prešlo vyše 13-tisíc ľudí

Prvého pozitívneho zaznamenalo Slovensko 6. marca 2020. V okrese Nitra odštartovala pandémia o niekoľko dní neskôr.

Ilustračný obrázok k článku ROK od prvého prípadu v okrese Nitra: Koronou si už prešlo vyše 13-tisíc ľudí
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

"Treba si uvedomiť, že nie sme v izolácii, takže môj predpoklad je, že pacient s koronavírusom určite príde aj na Slovensko,“ povedal pred rokom 4. marca župný lekár Ľubomír Ševčík a mal pravdu. Len o dva dni na to, 6. marca potvrdili v okrese Malacky prvý prípad nákazy koronavírusom.

Začala sa pandémia

O pár dní vírus potvrdili aj v okresoch Bratislava, Žilina a Košice. Neskôr sa pridali okresy Partizánske, Trnava, Zvolen, Dunajská Streda, Senec, Spišská Nové Ves, Svidník a Nové Zámky.

Nitra sa na mapu okresov s potvrdenými prípadmi ochorenia Covid-19 prvýkrát dostala 15. marca.

V tom čase už boli školy aj škôlky v meste preventívne zatvorené. Zrušili sa aj svadby a brány zatvoril aj mestský úrad.

Koncom marca 2020 hlásili koronavírus takmer vo všetkých okresoch na Slovensku. Rast nových prípadov však nebol dramatický a mnohí dúfali, že po lete už nebudeme o koronavíruse ani počuť. Opak bol pravdou.

Druhá vlna

V septembri začalo pozitívnych rýchlo pribúdať. Zatiaľ, čo do konca augusta hlásil okres Nitra 117 nakazených, na konci septembra to bolo o 274 prípadov viac. Nasledoval začiatok druhej vlny, pred ktorou varovali epidemiológovia. Nárast čísel bol alarmujúci.

Do konca roka 2020 sa s chorobou „zoznámilo“ vyše 8 600 obyvateľov nášho okresu.

Po okrese Bratislava to bol druhý najvyšší počet prípadov. S pandémiou bojujeme aj v roku 2021. Rok od prvého prípadu v okrese Nitra vyšlo pozitívne 13 399 PCR testov. V celoslovenskom meradle je to tretí najvyšší počet zaznamenaných PCR pozitívnych na Slovensku.

Čo sa zmenilo?

Slovensko si prešlo mnohými opatreniami od uzavretia krajiny, štátnej karantény, zákazu vychádzania, zrušenia podujatí, uzavretia mnohých prevádzok až po plošné testovanie, nosenie rúšok a respirátorov. Situáciu skomplikovali aj nové mutácie koronavírusu. Turbulentné chvíle prežíva tento rok aj vláda.

Najbolestivejšie sú však straty na životoch. V súvislosti s ochorením Covid-19 prišlo podľa Národného centra zdravotníckych informácií na Slovensku o život vyše 10-tisíc ľudí. Z toho Covid-19 označili za hlavnú príčinu úmrtia v 8 669 prípadoch. Údaje sú k 15. marcu 2021.

Veľké nádeje sa, u nás i vo svete, vkladajú do očkovania, ktoré je podľa epidemiológov jedinou možnosťou ako spomaliť šírenie nákazy.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Nitra počas druhej vlny pandémie koronavírusu
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM