Lucia Lauková Správy

Mimoriadny úspech: Slovenské lietajúce auto zarobilo prvé MILIÓNY eur

Nový projekt nitrianskeho vynálezcu Štefana Kleina dosiahol dôležitý míľnik. AirCar predal licencie na výrobu lietajúcich áut pre čínsky trh.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech: Slovenské lietajúce auto zarobilo prvé MILIÓNY eur
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Z veľkého úspechu sa môže tešiť spoločnosť AirCar, za ktorou stojí nitriansky vynálezca a konštruktér Štefan Klein. „AirCar sa totiž podarilo uzavrieť prvú významnú zmluvu a zarobil prvé veľké peniaze. Predal licenciu na výrobu a predaj svojho lietajúceho auta na čínskom trhu investorovi z Číny za minimálne milión eur,“ uvádza Denník E s tým, že lídri spoločnosti cenu nechceli spresňovať, no potvrdili, že ide o sedemmiestnu su­mu.

Čo je ešte lepšie, podľa zdrojov Denníka E bola licencia predaná za zhruba rovnakú cenu, ako doteraz stál celý vývoj AirCar v objeme dvoch miliónov eur.

Prečítajte si tiež

Výroba lietajúceho auta

Financie môžu teraz celý projekt lietajúceho auta výrazne posunúť vpred. Impulz by mal zrýchliť aj prípravu slovenskej výroby pre európsky a americký trh.

„Tá by sa mohla rozbehnúť už zhruba o rok,“ dodáva Denník E.

Záujem v celom svete

Slovenské lietajúce auto AirCar zožalo veľký úspech aj minulý rok, keď sa objavilo v slovenskej epizóde populárnej relácie The Grand Tour. Tá ma milióny fanúšikov po celom svete. Lietajúce auto sa predviedlo v plnej paráde a aj ostrieľaného moderátora Jeremy Clarksona nechalo bez slov.

O pár mesiac nato si už unikátny vynález prišili pozrieť aj tvorcovia obsahu pre americkú hviezdu MrBeast, ktorého YouTube kanál má desiatky miliónov odberateľov. Americký štáb vtedy strávil v Nitre niekoľko hodín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Slovenské lietajúce auto AirCar preletelo z Nitry do Bratislavy za 25 minút
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM