Rastislav Búgel Rôzne Správy Samospráva

Kontroly v nitrianskych školských jedálňach: Pochybenia našli v ôsmich z nich

Z desiatich kontrol, ktoré nitrianska radnica vykonala v jedálňach na základných a materských školách, boli v ôsmich prípadoch zistené nedostatky.

Ilustračný obrázok k článku Kontroly v nitrianskych školských jedálňach: Pochybenia našli v ôsmich z nich
Zdroj: TASR

Podľa slov hlavnej kontrolórky Dariny Keselyovej bolo odhalené nedodržiavanie hmotnosti porcií hotových jedál a zistili sa aj chyby pri dodržiavaní zásad správnej výrobnej praxe.

Kontrolóri našli v kuchyniach tovary po garančnej lehote a odhalili aj nedodržiavanie osobnej prevádzkovej hygieny. „Boli tiež zistené nedostatky pri odoberaní vzoriek jedál a nedodržanie čerpania finančného limitu. V dvoch prípadoch nebol v zariadení školského stravovania prevádzkový poriadok schválený Úradom verejného zdravotníctva,“ informovala Keselyová.

       Viaceré prevádzkové a hygienické nedostatky boli spôsobené aj zlým technickým stavom budov, v ktorých sa školské kuchyne nachádzajú. V mnohých prípadoch ide o popraskané či zatečené murivo. Na jednej zo škôl napríklad prechádza poškodené potrubie priamo nad smažiacimi panvami, inde chýbali odborne osadené kryty na odtokových kanáloch. Tie boli proti vnikaniu hlodavcov z kanalizačného potrubia zabezpečené iba kovovou mriežkou, ktorú pracovníci kuchyne zaťažovali vedrom vody.       

Podľa mestskej poslankyne Marty Rácovej by sa mal magistrát zistenými nedostatkami vážne zaoberať a prijať rázne opatrenia, aby sa už neopakovali. „Nemali by sme výsledky kontrol iba vziať na vedomie. Ak zistíme, že z desiatich kontrolovaných škôl dostane osem, teda 80 percent, protokol z kontroly, tak je to alarmujúci stav. Čo si máme myslieť o tom, ak z 15 vzoriek, ktoré majú mať 50 gramov, ani jedna porcia takúto gramáž nemá? Malo by sa uložiť aj príslušným oddeleniam mestského úradu, aby začali poradenskú a metodickú činnosť na školách a začali sa tomu viac venovať,“ myslí si Rácová, podľa ktorej doterajšie kontrolné zistenia a opatrenia uložené na ich odstránenie neboli dostatočne účinné.       

Podobný názor má aj primátor Jozef Dvonč, podľa ktorého sa musí stavom v školských jedálňach zaoberať magistrát, ale predovšetkým ri­aditelia škôl. „Na úseku zariadení školského stravovania je pomerne veľa nedostatkov. Chýba tam kontrola zo strany štatutárov. Pretože hlavne riaditelia škôl by mali tomuto venovať určitú pozornosť. Sú to peniaze rodičov a ide o zdravie detí. V každom prípade si myslím, že aj kontrolné správy prispejú k tomu, že sa tá situácia postupne zlepší. Nechcem hneď spomínať nejaké personálne riešenia, zatiaľ. Ale je to naozaj vec štatutárov základných škôl, ktoré sú právnymi subjektmi. Pokiaľ by sa toto opakovalo na materských školách, tak tam prijmeme rázne opatrenia,“ skonštatoval primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM